NYHETER_BYGG

Halter mot Kina-OL

Nå må norsk industri på banen.De store kontraktene er snart inngått.

Døren står fortsatt åpen for norske bedrifter som vil inn på det kinesiske markedet i forbindelse med enorme utbygginger foran de olympiske leker i Beijing i 2008.

I tillegg til selve olympiabyen skal store deler av Beijing moderniseres, et nytt forretningssenter skal bygges ut likeså et forstadsområde - Zhongguancun park. Men Harald Nævdal i Norges Eksportråd i Beijing liker ikke den passiviteten eller uprofesjonelle fremgangsmåten han observerer fra norsk industrihold.

Norsk industri har liten styringsfart i dag. Beslutningene om å satse tar for lang tid - ikke minst å satse så langt hjemmefra. Noen tar kontakt i hytt og vær, går via feil personer og havner ikke hos de riktige kinesiske bedriftene.

Andre dyktige bedrifter tar ikke engang det første skrittet, enda de burde ha stormet frem med kvalitetsproduktene sine.Tiden går og muligheten svinner hen siden ingenting skjer.

- Dette er dobbelt ille, mener Nævdal siden det også er full fart og enorm aktivitet i Shanghai. Der skal Expo 2010 arrangeres og de ambisiøse målene er å bygge opp verdens mest moderne bydel der. Den som får innpass i Beijing får en flyvende start til Shanghai.

- Norges Eksportråd står klar til å hjelpe alle som ønsker og har mulighet til å bidra med produkter på dette enorme markedet. Vi vil etablere et nettverk som i fellesskap kan komme til Beijing. Der kan vi formidle kontakt med de riktige beslutningstakerne fra myndighetene og industrisiden og finne de riktige kinesiske kontaktene. Dermed kan norske leverandører bli vurdert og få mulighet til å konkurrere om disse spennende prosjektene. Men tidsvinduet lukkes snart, sier Nævdal, og ber norsk industri ta kontakt med ham i Beijing.

Grønn olympiade

- Stikkord for OL 2008 er miljøvennlighet og høyteknologi. Milliardbeløp skal brukes for å få renere luft og vann, bedre avfallsbehandling og bedre kontroll med utslippene fra industrien. Planen er at alt avfall, over 90 prosent av kloakken og halvparten av gråvannet skal behandles.

Energien skal bli ren, likeså transport. Kina vil utnytte energi fra sol, vind og biomasse. I OL-byen skal solcellepaneler benyttes til 90 prosent av veibelysningen og 90 prosent av vannoppvarmingen. 90.000 kjøretøy bygges om til renere brennstoff. 44.000 mindre kullfyrte fabrikker og 8600 kullfyrte kjeler skal bygges om til renere energiforsyning. 1630 busser blir bygget om til gassdrift.

Mange muligheter

De norske mulighetene er størst på miljøsiden, IKT, nye fornybare energikilder og innen miljøvennlige byggematerialer. Det blir en enorm etterspørsel etter vinduer til en mengde skyskrapere og høyhus som skal settes opp og bli Beijings nye forretningssenter.

- Byggearbeidene skal være ferdig innen juni 1006, sier Edith Ni i Norges Eksportråd i Beijing. Tiden derfra og frem til 2008 skal benyttes til testing og forbedringer.

Nævdal mener at også norske dører, gulvbelegg, vinduer og andre byggematerialer vil bli etterspurt for å sørge for godt isolerte høykvalitetsbygg med lang levetid. Andre områder er overvåkingssystemer for innbrudd og brannvarsling og styringssystemer for smarthusteknologi.

- Enkelte nordiske leverandører kunne samarbeidet. I dag er de andre nordiske landene mer aktive enn Norge. Den fallende kronekursen bør gi norsk eksportindustri et puff fremover mot et enormt marked i Østen, sier Harald Nævdal.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.