KRAFT

- Hallo! Dette er en fantastisk begivenhet

Da Dong-sjef Anders Eldrup og kronprins Frederik i dag åpnet verdens største vindpark utenfor danske Esbjerg, fulgte tilskuerne med via TV. Parken ligger lenger ute til havs enn noen tidligere havvindpark.
Da Dong-sjef Anders Eldrup og kronprins Frederik i dag åpnet verdens største vindpark utenfor danske Esbjerg, fulgte tilskuerne med via TV. Parken ligger lenger ute til havs enn noen tidligere havvindpark.
Kjetil Malkenes Hovland
17. sep. 2009 - 13:40

FAKTA OM HORNS REV II

Antall turbiner: 91

Kapasitet per turbin: 2,3 MW (til sammen 209 MW)

Forventet årlig produksjon: 800 GWh

Tårnhøyde: 68 meter

Høyde inkludert rotorblader: 114 meter

Fundament under havoverflaten: 30-40 meter

Vanndybde: 9-17 meter

Rotordiameter: 93 meter

Samlet vekt per mølle: ca 400 tonn

Avstand mellom møllene: 500 meter

Samlet anleggspris: 3,5 milliarder danske kroner

– Hallo! Dette er en fantastisk begivenhet, sier Dongs visepresident Niels Bergh-Hansen.

– Om seks minutter får dere se på denne skjermen hva som skjer.

Bak ham i Esbjerg musikkhus er det rigget opp en diger storskjerm hvor vi skal få se åpningen av Horns Rev II, verdens største vindpark til havs på 209 megawatt. Anleggskostnaden er på 3,5 milliarder danske kroner.

Lengst ute til havs

På skjermen ler kronprins Frederik sammen med Dongs toppsjef Anders Eldrup, og peker ut på de 91 vindturbinene som omgir ham på transformatorplattformen i Nordsjøen ca. 30 kilometer vest for Blåvandshuk.

- Dette er en fantastisk begivenhet, sier Niels Bergh-Hansen i danske Dong Energy, med kronprinsen på storskjerm i bakgrunnen.
På skjermen ler kronprins Frederik sammen med Dongs toppsjef Anders Eldrup, og peker ut på de 91 vindturbinene som omgir ham på transformatorplattformen i Nordsjøen ca. 30 kilometer vest for Blåvandshuk. - Dette er en fantastisk begivenhet, sier Niels Bergh-Hansen i danske Dong Energy, med kronprinsen på storskjerm i bakgrunnen. Kjetil Malkenes Hovland

– Presis klokken 12 vil prinsen åpne parken, før han får en tour der ute, sier Bergh-Hansen mens mennene på skjermen bak ham småprater og mumler utydelig.

– En stor dag

Noen minutter senere åpner prinsen høytidelig parken.

– Nå skal vi skue ut over horisonten, vi skal skue på noe som starter, og vi skal skue på framtiden. Dette er en riktig stor dag for dansk energiforsyning og også for et dansk varemerke, sier prinsen.

Dermed er parken, som vil levere 800 gigawattimer (GWh) strøm årlig, offisielt åpnet. De 91 vindturbinene utgjør det som de neste par årene vil være verdens største havvindpark, inntil et par britiske prosjekter av dobbelt størrelse er ferdigstilt i 2011-2012.

Ett helikopterdekk

Deretter tar Bergh-Hansen en skål framfor skjermen, og de Dong-ansatte og en rekke andre inviterte går til lunsj.

Bakgrunnen for at pressen og de andre inviterte ikke fikk bli med ut til havvindparken er at den kun har et helikopterdekk, og den skulle kronprinsen og hans folk samt Dong-toppsjefen bruke.

– Horns Rev 2 er ikke bare verdens største havvindpark.Vi har også valgt nye måter å sette opp turbinene på. For første gang har vi en bebodd plattform der ute, for å lette servicen. Vi tester ut et nytt fundament, som er en slags sugekopp. Horns Rev 2 er et eksempel på innovasjonen i denne delen av industrien, sier Dong-toppsjef Anders Eldrup.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.