Halden-reaktor utbedres

2. okt. 2003 - 08:28

Arbeidet ledes av avdelingssjef Thomas Elisenberg, ved avdeling for reaktordrift og vedlikehold.

Spenningskorrosjon forekommer ifølge litteraturen, i mekanisk påkjente konstruksjoner og utstyrsdeler. Denne i hovedsak mekaniske korrosjonsform kjennetegnes gjerne av sprekker vinkelrett på påkjenningsretningen.

Sprekkvekstens hastighet avhenger både av type elektrolytt, av spenningen og variasjonen i denne, og selvsagt av materialet. Erfaringsmessig kan rustfritt stål være mer følsomme for spenningskorrosjon.

Institutt for Energiteknikk/IFE benytter driftspausen til å foreta en utvidet inspeksjon av anlegget.

På bakgrunn av inspeksjonen av Haldenreaktoren tidligere i år, har IFE valgt å utvide og fremskynde den planlagte tre-årige tilstandskontrollen. Slike har vært gjennomført av Det Norske Veritas (DNV) siden 1976.

I den aktuelle utvidede inspeksjonen benyttes nye metoder for å avdekke sprekker. Dette gjelder spesielt sprekker av samme type og årsak som de to som DNV fant i juli.

Sprekkene er svært smale, noen få tusendels millimeter. IFE hevder bestemt at de ikke på noe tidspunkt har utgjort noen fare for reaktoren eller omgivelsene.

Sprekkene forekommer inne i enkelte rør, og går ikke gjennom rørveggen. Selv om de skulle ha fått vokse seg gjennom rørgodset, ville dette i første omgang bare resultert i en dråpelekkasje, anser IFE.

DNV har med bruk av nye metoder påvist tre nye innvendige sprekker, nå i andre deler av rørsystemet. Arbeidet med reparasjonen av de to sprekkene som ble funnet i juli i år, har ifølge IFE hatt god fremgang.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.