SAMFUNNPOLITIKK

Hagen vil ha lyntog

Leif Hamnes
13. mars 2008 - 17:09

Statlige penger brukes best til hårete storprosjekter med høy risiko - ikke som egenkapital for Aker Kværner og StatoilHydro, mener Stein Erik Hagen.

Lyntog er et slikt prosjekt, og som Hagen gjerne ser realisert.

Da Bergensbanen i sin tid ble bygget, svidde regjeringen av et helt statsbudsjett i en gigantisk framtidsinvestering, påpeker mangemilliardæren.

– En investering som omfatter lyntogforbindelse mellom Oslo, Trondheim, Bergen, Stavanger og Kristiansand – og videre til Göteborg – koster til sammenligning omtrent en tredel av et statsbudsjett, sa Hagen i sitt foredrag under Næringslivsdagene ved BI i Nydalen i Oslo i dag.

Skuer inn i framtiden

Lyntog, eller mangelen på sådan, ble trukket fram som eksempel på at staten tenker sparing, ikke investering, som nøkkelen til å løse framtidas problemer med flere pensjonister og tørre oljebrønner.

– Staten sparer seg til fant, når landet trenger langsiktige investeringer for å sikre ny verdiskaping. Vi tenker her en kostnad på 2-300 milliarder. Er det så avskrekkende? spurte Stein Erik Hagen.

Men for å frigjøre midler av denne størrelsen, må det selvfølgelig strammes inn andre steder.

Hagen brukte følgelig store deler av sin tid på talerstolen til å raljere over statens pengebruk, og maner til det han kaller "en kritisk gjennomgang av velferdsstatens omfang".

Stat, bli ved din lest

Hagen mener Norge er i ferd med å gå i samme fella som Nederland havnet i da oljebrønnene som skaffet landet rikdom på 1970- og 80-tallet gikk tørre.

Han mener Norges høye andel av sysselsatte i offentlig sektor er et sykdomstegn, så også statlig eierskap i norsk næringsliv.

– I Norge kontrollerer staten 55 prosent av de børsnoterte selskapene i Oslo, mens det tilsvarende tallet for Sverige er 4,5 prosent. Og der har de som mål å få andelen ned, tordnet Hagen.

Statens aksjekjøp i Aker Kværner for 4,8 milliarder kroner og avgjørelsen om å bruke 22 milliarder fra oljefondet til å kjøpe seg opp i StatoilHydro, ble nevnt som skrekkeksempler.

Greit med høy skatt

Den tabloidvennlige krangelen med statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har ikke gitt Hagen mindre lyst til å sparke i øst og vest når det gjelder politiske prioriteringer.

I tur og orden fikk formueskatten, styrt pappapermisjon, utdannings- og forskningssatsingen og ikke minst samferdselspolitikken passet sitt påskrevet.

Men høyt skattenivå er greit, mener milliardæren.

– Så lenge det fører til førsteklasses offentlige tjenester. Og da tenker jeg på skole, sikkerhet, helsesektor og infrastruktur. Det er en framtidsinvestering. Men i stedet binder vi opp alle våre inntekter i forbruk og framtidige forpliktelser, sa Hagen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.