KRAFT

Hagas første miljøtest

Jannicke Nilsen
26. sep. 2007 - 09:25

Åslaug Haga starter sin nye statsrådsperiode med å få en klage på en av sakene som har provosert miljøbevegelsen mest:

De enormt forurensende, mobile gasskraftverkene som skal sikre forsyningen ved en eventuell strømkrise.

Full gjennomgang

Samtidig signaliserer Haga at hun vil se på bruk av de mobile gasskraftverkene på nytt.

– Jeg vil ha en full gjennomgang for å slippe å bruke de forurensende mobile gasskraftverkene, uttaler Haga til Dagsavisen i dag.

Naturvernforbundet klager på gasskraftverket på Aukra. Her har Norges- vassdrags og energidirektorat (NVE) gitt Statnett konsesjon til å sette opp et mobilt gasskraftverk.

Begge innklaget

Fra før har de klaget på Statnetts konsesjon for å drift av et tilsvarende gasskraftverk på Tjeldbergodden. Dermed må Haga etter hvert ta stilling til begge de mobile gasskraftverkene.

– Vi klager nå denne saken inn til Olje- og energidepartementet for å gi nybakt olje- og energiminister Åslaug Haga en mulighet til å vise at hun mener alvor i klimapolitikken, sier leder Lars Haltbrekken til TU.no.

Gasskraftverket på Aukra vil spy ut inntil 367.000 tonn CO 2 i året ved full drift, men er bare med å brukes i situasjoner med ekstrem kraftmangel.

– Dette tilsvarer de årlige utslippene fra 150.000 personbiler. I en situasjon der vi må redusere klimagassutslippene, blir det feil å legge opp til slike økninger, sier Haltbrekken.

Prøvestein

– Tror du at dere har en reell mulighet for å få stanset bruk av gasskraftverkene?

– Ja, det tror vi. Hun har sagt hun vil se på kraftsituasjonen i Midt-Norge på nytt. Odd Roger Enoksen viste aldri vilje til å utrede miljømessig bedre løsninger på forsyningssituasjonen i Midt-Norge. Hagas behandling av klagen vil bli en prøvestein på om hennes uttalelser om en klimasatsing er mer enn tomme ord, sier forbundslederen.

Naturvernforbundet leverte i går en rapport til olje- og energiministeren om kraftsituasjonen i Midt-Norge.

Forbundet viser til at vannmagasinene er smekkfulle, og at det ikke vil være behov for å bruke de mobile kraftverkene til vinteren. I verste fall vil det bli et behov neste vinter, dersom neste år blir et såkalt tørrår, med tørr sommer og høst.

Ikke selvforsynt

Naturvernforbundet går inn for å satse på energisparing, frigjøring av energi og noe bygging av kraft i regionen, for å gi mer kraft på permanent basis. I tillegg til å rasjonere de eksisterende vannkraftmagasinene i regionen slik at man sørger for å ha fulle magasin.

– De sier det er en mangel på 9 TWh i regionen. Det er misvisende, for det er ikke slik at en region må være selvforsynende med kraft. Midt-Norge bør få overført vann fra andre deler av landet, det vil gi bedre kontroll til vinteren, sier Haltbrekken.

– Feil bruk av penger

Naturvernforbundet mener de pengene som brukes på de mobile gasskraftverkene kunne bidratt til å løse kraftsituasjonen i Midt-Norge.

– Deler du de to milliardene som gasskraftverkene vil koste på befolkningen i Midt-Norge, får du 7000 kroner til hver husstand. Det kunne blitt mye alternativ, miljøvennlig energi ut av dette, sier Haltbrekken.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.