Haga vil ikke ha oljeboring

Bjørnar Nicolaisen fra Andøya Fiskarlag og miljøbevegelsen møtte statssekretær Guri Størvold i OED i dag. De leverte underskriftslister mot seismikkskyting og oljeaktiviteter utenfor Lofoten og Vetserålen. Den politiske ledelse lovet å kjempe mot oljevirksomhet i området. (Bilde: Jannicke Nilsen)
MILJØ- OG FISKEINTERESSER SLÅR LAG: Bjørnar Nicolaysen i Andøy fiskarlag ville ha en alvorsprat om seismikk med statssekretær Guri Størvold i Olje- og energidepartementet. Bak fra venstre: Christoffer Ellingsen fra organisasjonen "Petroliumsfritt område utenfor Lofoten og Vesterålen", leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken og leder i Natur og Ungdom, Ingeborg Gjærum. (Bilde: Jannicke Nilsen)

På et møte med Andøya Fiskarlag og Bellona lovet statssekretær Guri Størvold i Olje- og energidepartementet at hun og Åslaug Haga skulle kjempe mot oljeboring i Lofoten og Vesterålen.

Informasjonsansvarlig i Andøya Fiskarlag, Bjørnar Nicolaisen, er fornøyd med signalene fra ledelsen i Olje- og energidepartementet.

Men han er sterkt kritisk til at Regjeringen ikke stanser seismikkskyting i området.

– Når OD skal starte 3D seismikken i slutten av måneden, blir det teppebombing av havet. Dette vil ødelegge fisket totalt. Jeg frykter at min bedrift vil gå konkurs hvis dette blir gjennomført, sier Nicolaisen.

Les også: Oljemotstand i Nord-Norge øker

Pedersen er politisk død

Han slakter Arbeiderpartiets håndtering av seismikksaken.

– Stortinget har fattet en beslutning om å skyte seismikk på villedende informasjon. Når stortingsrepresentanter nå reiser spørsmål rundt konsekvensene, skjærer Jens Stoltenberg bare gjennom. I tillegg har vi Helga Pedersen som oppfører seg som en Olje- og energiminister i stedet for fiskeriminister. Mange mener hun er politisk død etter de katastrofale uttalelsene hun har kommet med i denne saken, hevder Nicolaisen.

Andøya Fiskarlag og Bjørnar Nicolaisen overleverte statssekretær Størvold en underskriftkampanje fra 256 fiskere som krever stans av seismikkskytingen.

– Størvold sa at seismikkskytingen måtte gjennomføres fordi det var et stortingsvedtak. Men hun understreket at både hun og Åslaug Haga er imot petroleumsvirksomhet i Lofoten og Vesterålen, sier han.

Les også: Haga forsøker å unngå seismikkbråk

–Uholdbart

Energi og miljøpolitisk talsmann i FrP, Ketil Solvik-Olsen, er sterkt kritisk til Størvolds uttalelser.

– Det er uholdbart at ledelsen i Olje- og energidepartementet som styrer prosessen tar standpunkt og forhåndsannonserer utfallet av forvaltningsplanen for Lofoten og Vesterålen. Dette bare understreker at det ikke finnes en helhetlig regjeringspolitikk.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå