KRAFT

Haga til motangrep

MÅ STANSE UTFLAGGING AV FORNYBAR ENERGI: Åslaug Haga blir bedt om å ta en ny runde med Hammerfest energi som vil flagge ut sitt bølgekraftverk til Skotland.
MÅ STANSE UTFLAGGING AV FORNYBAR ENERGI: Åslaug Haga blir bedt om å ta en ny runde med Hammerfest energi som vil flagge ut sitt bølgekraftverk til Skotland. Bilde: Jannicke Nilsen
Tore Stensvold, Jannicke Nilsen
20. des. 2007 - 16:37

På en hastig sammenkalt pressekonferanse torsdag ettermiddag, tok hun til motmæle mot kritikken som har haglet de siste dagene.

Onsdag, kort tid etter klimakonferansen på Bali der regjeringen fikk ros for sin miljøpolitikk, sprakk nyheten om at pilotprosjektet for fangst og deponering av CO 2 på Mongstad må la CO2 gå rett ut i atmosfæren. Dermed haglet det med fyord og hetsing for løftebrudd.

Kjøper seg fri

Haga forsikrer om at CO 2 fortsatt skal fanges og deponeres fra fullskalaanlegget på Mongstad, som etter planen skal stå klart i 2014. Det tar hun sjansen på, selv om pilotprosjektet på Mongstad er utsatt med ett år, fra 2010 til 2011, og bare vil ha vært i drift i knappe ett år før investeringsbeslutning skal tas i 2012.

De 100 000 tonnene med CO2 som pilotanlegget vil spy rett ut i atmosfæren hvert år fra 2011-2014 skal "nulles ut" ved at regjeringen kjøper klimakvoter for tilsvarende mengde utslipp.

Haga prøvde å sette utslippet i perspektiv: Mongstad-anlegget skal i løpet av 25 år fange og deponere 325 millioner tonn. 100.000 tonn på ett år blir dermed som en pølse i slaktetida.

Ingen teknovedtak

Klimaministeren beklaget at pilotanlegget blir forsinket, men sa det alle teknologikjennere vet: - Du kan ikke vedta en teknologiutvikling.

I forlengelsen innrømmet hun at regjeringen ikke kan gi 100 prosent garanti for at fullskalaversjonen av Mongstad-gasskraftverket står ferdig i 2014 og med full CO2-rensing med deponering.

Åpen hånd

Åslaug Haga lovet samtidig en ny og mer åpen linje i regjeringens arbeid med CO2-håndtering.

Regjeringen etablerer et Karbonhåndteringsforum, et såkalt CCS-forum, der både miljøorganisasjoner, næringslivet, akademia og den politiske opposisjonen skal være representert.

Bellona-leder Frederic Hauge, som var tilstede under pressekonferansen, strakte ikke akkurat ut hendene og tok i mot invitasjonen med ovasjoner.

Vil ikke være gissel

- Regjeringen spiller et råttent spill. Jeg vil ikke være med og legitimere den politikken regjeringen nå fører, Jeg vil se hva slags mandat dette forumet får, sa Hauge etter pressekonferansen.

Åslaug Haga opplyste også på pressekonferansen, som respons på at StatoilHydro dropper gasskraftverket på Tjeldbergodden, at hun vil be Shell om å utrede mulighetene for et gasskraftverk på Aukra med CO2-håndtering, som primært skal forsyne Ormen Lange.

Tidligere Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen hadde i sin tid samtaler med Hydro om det samme, som et mulig alternativ til gasskraftverk på Tjeldbergodden.

Tidligere på dagen informerte StatoilHydro om at de skrinlegger det planlagte gasskraftverket på Tjeldbergodden.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.