OLJE OG GASS

Haga sier nei til oljeboring i Lofoten

Olje- og energiminister Åslaug Haga, Energirådet mai 08
Olje- og energiminister Åslaug Haga, Energirådet mai 08 Bilde: Jannicke Nilsen
Jannicke Nilsen
10. juni 2008 - 07:26

Olje- og energiminister Åslaug Haga legger seg på samme linje som regjeringspartnerne SV:

Nei til oljeutvinning i områdene utenfor Lofoten og Vesterålen; Nordland VI og Troms II.

Sårbart

- Min personlige mening, og den tror jeg samsvarer med manges syn i partiet, er at vi legger oss på en politikk som innebærer at vi iler langsomt når det gjelder olje og gassutvinning i nord. Det er fordi vi snakker om miljømessig svært sårbare områder, sier Haga til Stavanger Aftenblad på nett.

Det er ventet at spørsmålet om oljeaktivitet i nord blir et svært hett tema på flere politiske partiers kommende årsmøter. Senterpartiets programkomite jobber nå med å utrede hvordan de skal forholde seg til saken.

Definitivt nei

Haga ser likevel ingen grunn til å vente med å ytre sin personlige mening:

- Når det gjelder områdene utenfor Lofoten og Vesterålen, så er min vurdering at jeg er meget skeptisk til å starte oljeutvinning her. Hvis jeg skulle tatt stilling til dette nå, ville jeg definitivt sagt nei, sier statsråden til Aftenbladet.

Mer kunnskap

Arbeiderpartiet har ikke bestemt seg ennå.

- Vi bestemmer oss ikke før vi har innhentet alle opplysninger. Nå innhentes seismikk. Samtidig skal vi ha mer kunnskap og en faglig vurdering om blant annet fiskenæringen, sjøfugl og det maritime miljøet. Det tar lang tid å hente inn denne kunnskapen. Forvaltningsplanen for Barentshavet skal evalueres i 2010, sier Aps miljø- og energipolitiske talsmann Tore Nordtun til nettavisen til Stavanger Aftenblad.