KRAFT

Haga må svare om kjernekraft

Mona Strande
27. feb. 2008 - 15:35

Det er energipolitisk talsmann i Frp, Ketil Solvik-Olsen, som stiller spørsmålet til olje- og energiminister Åslaug Haga i Stortingets spørretime onsdag 5. mars.

– Spørsmålet er om regjeringen vil ta skrittet inn i Euratom, og hvordan Haga mener thoriumutvalgets rapport skal behandles videre politisk, sier Solvik-Olsen. Han mener det er urimelig å sette thoriumutvalget til å gjøre et grundig arbeid, for så å sende rapporten på høring uten at temaet tas opp til debatt i Stortinget.

Egeninteresse

Ketil Solvik-Olsen er enig med fysikerne som understreker viktigheten av å være med i Euratom, både for å utvide norsk kompetanse og for å kunne bidra til forskningen:

– Å være med i Euratom forplikter ikke til aktivitet på norsk jord, men gir oss en lyttepost og en arbeidspost ut til det som skjer i Europa. Vi har egeninteresse i å sørge for at det finnes best mulig teknologi og avfallsløsninger ved kjernekraftutbygginger i hele Europa, sier Solvik-Olsen, og legger til:

– Å si nei til Euratom blir som om vi ikke skulle ha vært med i ESA fordi vi ikke har planer om å sende folk til Månen selv.

Stortingsmelding

Nå er han spent på svarene fra Haga, og håper regjeringen tar thoriumutvalgets anbefalinger – og fagfolk ellers sine vurderinger – seriøst.

– Det burde komme en stortingsmelding om temaet, og det burde være en kjernekraftmelding som ikke bare tar for seg thorium. Dette er et område Norge trenger større kompetanse på. Kjernekraft kommer man ikke utenom, og vi kan ikke få en situasjon hvor vi må starte behandlingen av søknader ved først å endre regelverket, sier Solvik-Olsen.

Les også: - Ikke enkelt å bli med i Euratom

Ordlyden

Dette er spørsmålet Haga må besvare:

”Norge har gjennom EØS-avtalen valgt å stå utenfor Euratom. Dermed står Norge utenfor EU-programmer som omhandler blant annet nukleær sikkerhet, strålevern, spredning av radioaktivt materiale og radioaktivitet i naturen. Flere forskere anbefaler nå norsk medlemskap i Euratom, og mener dette bør gjøres uavhengig av politikernes standpunkt til kjernekraft. Thoriumutvalget har også anbefalt at Norge engasjerer seg mer i nukleær forskning.

Vil Regjeringen ta initiativ til norsk medlemskap i Euratom?”

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.