OLJE OG GASS

Haga forsøker å unngå seismikkbråk

Torsk kan få hørselsskader av seismikk, mener Natuvernforbundet. 
Arkivbilde.
Torsk kan få hørselsskader av seismikk, mener Natuvernforbundet. Arkivbilde. Bilde: StatoilHydro
15. mai 2008 - 15:34


Samtidig er det klart at hun stenger deler av havområdet for fiske for å kunne gjennomføre de seismiske undersøkelsene.

Dette reagerer blant andre Bellona sterkt på, og det kan bli bråk. Faren for konflikt med fiskere og miljøvernere er stor når seismikkskipet BOS Atlantic ankommer Lofoten og Vesterålen.

Står sammen

Fiskere og miljøvernere kjører tospann i denne betente saken, og utgjør en slagkraftig enhet. Bellona mener at Haga fratar fiskerne deres lovfestede rett til å ha forrang over seismikk.

– Oljedirektoratet høvler over fiskerne. Kartleggingen av olje foregår i turbofart, mens den miljøfaglige utredningen av området sakker akterut, sier Bellona-leder Hauge.

De seismiske undersøkelsene starter kommende mandag og vil vare i fire måneder. Fiskerne har anbefalt maksimalt seks uker seismikkskyting på sommertid.

Les også: Torsk blir døv av seismikk

Tar grep

Problemene som har oppstått knytter seg til kartleggingen av petroleumsforekomstene i disse havområdene. Havforskningsinstituttet har bedt om en seismikkpause, som Oljedirektoratet har etterkommet. Det er likevel på det rene at de seismiske undersøkelsene vil starte kommende uke, men utenfor de mest sårbare gyteområdene i første omgang.

Oljedirektoratet har opplyst at det uansett var planen å starte minst 50 kilometer fra kysten. Seismikkpausen får dermed ingen praktisk betydning.

Havforskningsinstituttet mener det er forsvarlig å skyte seismikk når gytingen er over.

I en pressemelding sier olje- og energiminister Åslaug Haga og fiskeriminister Helga Pedersen at det bør være rom både for fiskerier, miljø og seismiske undersøkelser i en sameksistens.

Flere tiltak

Det er listet opp en rekke tiltak: Nordland VII deles i en nordlig og en sørlig del. Fiskeri- og kystdepartementet åpner for fiske av blåkveite i nordlige del av Nordland VII og Troms II i perioden fra 26. mai til 29. juni. I denne perioden vil det ikke bli samlet 2D-seismikk i dette området.

I sørlige del av Nordland VII vil det bli åpnet for fiske av blåkveite i perioden 4. august til 23. august. I denne perioden vil det ikke bli samlet inn seismikk i dette området.

Andre tiltak er at den seismiske aktiviteten i den første fasen må foregå minst 50 kilometer fra kysten. Det er satt en maksimaltid på fire måneder for behandling av eventuelle erstatningskrav fra fiskere som har opplevd inntektstap som en direkte følge av seismikkinnsamling.

Oljedirektoratets seismikkfartøyer skal satellittspores, og det skal holdes en avstand på 10 kilometer fra blåkveiteområdene og 5 kilometer til aktivt fiske, faste bruk og oppdrettsanlegg. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.