SAMFUNNPOLITIKK

Haga bekymret over bråket i Enova

Olje- og energiminister Åslaug Haga har ikke hatt noe med ansettelsen av Eli Arnstad å gjøre, sier hun.
Olje- og energiminister Åslaug Haga har ikke hatt noe med ansettelsen av Eli Arnstad å gjøre, sier hun. Bilde: Bendiksby, Terje
29. apr. 2008 - 07:35

Etter å ha brukt store deler av mandagen i separate møter med henholdsvis styreleder Jørn Rattsø og de tillitsvalgte i det statseide selskapet, var Haga klar i sin konklusjon vedrørende samarbeidsklimaet i Enova:

– Vi har en alvorlig situasjon med store arbeidsutfordringer. Det er en fastlåst konflikt, og jeg er urolig for en situasjon der en organisasjon, som blant annet er svært viktig for arbeidet med fornybar energi, ikke får gjort jobben sin, sier Haga.

Ikke løst med Arnstad

Statsråden forteller at arbeidskonfliktene har pågått over betydelig tid, og at de ikke løste seg da tidligere administrerende direktør Eli Arnstad gikk av i november i fjor, slik mange hadde trodd.

Hun uttrykker samtidig tillit til styret og at styreleder Jørn Rattsø skal klare å få samarbeidet på rett kjøl igjen.

Gå i dialog

– På den positive siden så registrer jeg at begge parter uttrykker at de er interessert i å gå i dialog, sier Haga.

Hun forteller at hun har gitt klart uttrykk for at det nå haster med å komme fram til en løsning.

– Og da snakker vi ikke om uker, men om noen dager, sier hun.

Glad for tillit

Styreleder Jørn Rattsø sier han er glad for at departementet uttrykte klar tillit til styret.

– Nå må alle parter gjøre alt som står i sin makt for at denne saken kan bli løst, sier Rattsø.

Rattsø sier styret nå vil styrke arbeidet med å finne en løsning på konfliktene i selskapet. På spørsmål fra NTB svarer han at utskiftninger i styret ikke var noe tema under møtet.

Under Rattsøs møte med Haga mandag formiddag ble detaljene i styrets plan for et bedre arbeidsmiljø diskutert.

Diskuterte plan

Planen, som ble lagt fram før helgen, inneholder forslag til en lang rekke tiltak, deriblant jevnlige arbeidsmiljøundersøkelser, styrket bruk av bedriftshelsetjenesten og rutiner for konflikthåndtering. Styret innbyr også de ansattes representanter til dialog og foreslår å innhente ekstern kompetanse for å kartlegge hva som har skjedd og sørge for at lignende konflikter ikke oppstår på nytt.

Har varslet

Åslaug Haga kaller planen et godt utgangspunkt for å komme videre.

– De ansattes representanter har varslet at de vil kommentere deler av rapporten til styret, og jeg har tro på at partene vil klare å komme fram til en omforent plattform for veien framover, sier Haga.

Reservert

Åslaug Haga sier hun står ved sine tidligere uttalelser om at hun betrakter personalkonflikten i Enova som en varslersak med en «kjerne av mobbing og trakassering», men sier hun ikke vil gå inn i detaljer om hvordan tillitsvalgte og styret skal klare å samarbeide igjen.

At samarbeidsklimaet mellom de ansatte og styreleder Jørn Rattsø er ikke det aller beste, kom klart til uttrykk etter pressekonferansen fredag, hvor styrets plan ble lagt fram.

Gjentok sin misnøye

To av de tillitsvalgte – leder i Husforeningen Anne Guri Selnæs og verneombud Ann Kristin Kvellheim – uttrykte forbehold til styrets plan og gjentok sin misnøye med styrets håndtering av saken.

De likte spesielt dårlig å få forelagt rapporten rett før pressekonferansen, og ville ikke stille til felles intervju med Rattsø.

Ingen av de to tillitsvalgte var mandag kveld tilgjengelig for kommentar.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.