KLIMA

Haga åpner oljekrana

Vil endre støtten: Olje- og energiminister Åslaug Haga har lovet full gjennomgang av støtteordningene for fornybar energi.
Vil endre støtten: Olje- og energiminister Åslaug Haga har lovet full gjennomgang av støtteordningene for fornybar energi. Bilde: Erichsen, Jarl Fr.
Jannicke Nilsen
2. jan. 2008 - 09:58

Løsningen på klimaproblemet er ikke å redusere norsk olje- og gassproduksjon, mener olje- og energiminister Åslaug Haga til Aftenposten.

Norges oljeproduksjon er blant verdens reneste, og det redder ikke verden om vi kutter ned på oljeutvinningen, sier hun.

Ikke alternativ

- Det er slik at et fat produsert olje produsert på norsk sokkel gir vesentlig lavere utslipp enn sammenlignbar virksomhet i andre land. Alternativet er mer forurensende oljeproduksjon, for eksempel fra oljesand. Så lenge det er behov for olje og gass har vi ikke noe alternativ. Men vi skal alle drømme om den dagen vi er over i "fornybar verden", sier Haga til avisen.

At selskapet StatoilHydro, hvor Staten er største eier, har investert 10 milliarder i utvinning av oljesand i Canada, nevner hun ikke med en stavelse.

- For lite diskusjon

Haga savner et høyere kunnskapsnivå om olje- og gassvirksomheten i Norge, og savner debatt om oljevirksomhetens betydning.

- Vi diskuterer for lite norsk olje- og gasspolitikk i det offentlige rom. Vi tar den for gitt. Når det er nærmere 50 prosent i en meningsmålinger som sier at Norge bør stenge olje- og gassproduksjon som et ledd i klimakampen, vitner det om et manglende perspektiv på de globale energisammenhengene. Jeg kan på sett og vis forstå folk ut i fra et innbitt ønske om å spille på lag med dem som vil redusere klimautslippene, men verden trenger mer energi for at folk skal komme ut av fattigdommen, sier Haga til avisen.

Fornybart

Hun viser til at blant annet tre av fire mennesker sør for Sahara ikke har tilgang på elektrisitet.

Statsråden mener utfordringen framover blir å greie å øke produksjonen av fornybar energi, og å gjøre det på en måte som miljøet tåler.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.