KRAFT

Hafslund-dom kan øke nettleia

Hafslund er dømt til å grave ned et nylig rehabilitert luftledningsnett som kunne stått i 40 år til.

Øyvind LieØyvind LieJournalist
18. juni 2012 - 15:20
Vis mer

Da Bærum kommune skulle rehabilitere sine vann- og avløpsledninger i 2008, ble en 440 meter lang strekning i Borgveien gravd opp.

I den forbindelse påla kommunen Hafslund å legge luftnettet i jordkabel i veien. Det ville ifølge Hafslund koste om lag en million kroner.

Siden Hafslund så sent som i 2001 hadde rehabilitert luftnettet, var det ikke nødvendig å flytte strømmastene eller ledningene.

Begrunnelsen for vedtaket var etiske og miljømessige hensyn og ønsket om mer effektiv drift og vedlikehold av veien.

Les også: Matematikere skal gi forutsigbar strømpris

Nettkundene betaler

Kommunen påpekte at Hafslunds kostnader kan veltes over på nettkundene, og at Hafslund er blitt drevet med betydelige overskudd.

Hafslund nektet, og saken havnet i tingretten, hvor kommunen tapte. Men i ankesaken i Borgarting lagmannsrett nylig var det Hafslund som tapte, og kommunens vedtak om nedgraving av kablene ble kjent gyldig.

Hafslunds informasjonssjef Morten Schau er svært kritisk til avgjørelsen, og påpeker at anlegget hadde en gjenværende teknisk levetid på opp mot 40 år.

– Resultatet av dommen blir at alle nettkunder innenfor konsesjonsområdet må være med å betale for at et teknisk godt anlegg legges i jordkabel fordi kommunen ikke synes det er pent. I tillegg kommer den enkelte huseiers utgifter med ny tilkopling av strøm til boligen. Det er dårlig samfunnsøkonomi å rive et anlegg flere tiår før den tekniske levetiden utgår, sier Schau, og viser til at lignende saker kan gi økt nettleie også andre steder i landet.

Les også:

Vil fjernstyre strømmen din

Du kjøper "skitten" strøm

Anker

I dommen avvises det imidlertid at det nå er fritt fram for kommunene til å kreve kabling ved enhver oppgraving av veien, slik Hafslund mener.

Dommen viser til at samordningen i dette tilfellet var rasjonell og nyttig, og at det ifølge Bærum kommune er sjelden at det er aktuelt med fullstendig oppgraving som i Borgveien.

Hafslund mener dommen er uklar og at saken er prinsipielt viktig for alle ledningsaktører, også fiber- og teleselskaper. Derfor anker de saken til Høyesterett.

Les også:

Kraftlinje truer golfbane

Kraftlinje kan rasere sjøreservat

Frykter presedens

Næringspolitisk rådgiver Ulf Møller i bransjeorganisasjonen Energi Norge mener dommen representerer en utvidelse av trafikklovens flyttevilkår for strømnettet.

– Det er svært uheldig fordi omlegging av distribusjonsnettet i mange tilfeller er svært kostbart, og de økte kostnadene vil til syvende og sist havne hos forbrukeren, sier Møller.

Les også:

EU kan tvinge Norge til nettutbygging

Du må betale for elektrifiseringen

Utenlandskabler gir ikke elektrifisering

Kapasitetsmarkedet truer utenlandskabler

Frykter å krasje i kraftspenn 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.