NYHETER_BYGG

Hærskapelig: Åpen og moderne leir

Veslemøy NestvoldVeslemøy NestvoldVeslemøy Nestvold
25. aug. 2003 - 13:34

Hæren skal samles i Østerdalen.

Nå ferdigstilles befalsforlegningene, og i løpet av 2004 skal all byggevirksomhet i leiren være ferdig.

Totalt bygges det for 1 milliard kroner i denne omgang.

Rena leir, som ble tatt i bruk av militæret i 1997, står dermed ferdig til bruk for 1000 ansatte, rundt 100 befalselever og 200 innrullede soldater som avtjener førstegangstjenesten.

For en som er vokst opp mellom Steinkjersannan og Rinnleiret, men aldri har satt foten innenfor portene, fremstår leiren som åpen og annerledes. Den ligger i høyden over Rena sentrum i naturskjønne omgivelser hvor mye av vegetasjonen er bevart. Leiren er bygget over tre høydedrag med det omstridte skytefeltet på toppen.

Åpent for lokalbefolkningen

Leirområdet er i dag åpent for alle. Fastboende har tilgang til et moderne idrettsanlegg med tennisbaner og sandvolleyballbane samt svømmehall. Bare fallskjermjegerne har fått et eget avlukket og bevoktet område innerst i leiren. Her troner øvingstårnet for fallskjermhopping og vi kan bare ane hva som ellers foregår innenfor nettinggjerdet.

Forsvarsbygg Utbyggingsprosjekt Østerdalen har ansvaret for byggingen av Rena leir. LPO arkitektur og design A/S har utformet leirområdet. Målet har vært å lage en kompakt, moderne leir med korte gangavstander. Utvidelsen av leiren i perioden 2002 til all byggevirksomhet skal være ferdig innen utgangen av 2004 har bestått av flere enkeltelementer. Nå i juni vil forvaltningsbygg, befalsforlegninger, administrasjonsbygg, lager og garasjebygg, Hærens jegerkommando og utvidelse av messebygg stå ferdig. I neste fase starter byggingen av teknisk verksted, treningssenter for Ingeniørvåpenet, Forsvarets ABC-skole, sykestue, infrastruktur fase 2 og nytt biobrenselanlegg. Dette skal stå ferdig innen 1. januar 2005.

240 befalshybler

Seks hus med 40 hybler i hvert hus er klare til innflytting. Alle de 240 hyblene har egen dusj og garderobe, kabel-TV og datatilknytning. Veggene har lysbeiset treverk og badene er flislagte.

-Hyblene er bygget etter hotellstandard, forteller byggeleder Knut Andersen i Forsvarsbygg. Både utvendige og innvendige materialer er valgt med tanke på drift og vedlikehold. Kun heis og sprinkleranlegg mangler i forhold til det som er vanlig på hotell, men dette er ikke påkrevd i toetasjes bygg.

Må tåle spark

Korridorene er i betong. Soldater med oppakking skal kunne bevege seg i gangene uten å ødelegge veggene. Inngangspartiet har rister for marsjstøvler. Befalsforlegningene er bygget for befal eller vervede mannskaper til KFOR-styrken eller Telemarksbataljonen. Hvert rom er privat, og brukerne har egne nøkkelkort, til forskjell fra seksmannsrommene for soldater som er åpne.

I kjelleren er det badstu og dusj samt boder for hvert rom. Det er også et eget våpenrom og lokalt styringsrom for fjernvarmeanlegget som er felles for hele leiren. Pris pr. kvadratmeter for befalshyblene er 13.000 kroner.

Firmaet Martin M. Bakken har hatt totalansvaret for byggingen og mange lokale entreprenører har vært underleverandører.

Ubehandlet treverk

I fasadene på forlegningene er det brukt treverk og plasstøpt betong. Garasje og verksted har metallkledning.

- Vi valgte å eksperimentere litt når det gjelder kledningen ved å la treverket være ubehandlet. Byggemetoden er lokal med utlektet ytterpanel med luftespalte mellom hvert bord. Treverket er spesielt harpiksholdig, sentvoksende furu fra Røros. Når vi ser på byggene som stod ferdig i 1997, har fasadene svart til forventningene. Etter hvert vil alle trefasadene få en gråtone, forteller arkitekt Arvid Ruud.

En av grunnene til at denne typen kledning ble valgt, var ønsket om minst mulig vedlikehold. Malte fasader ville krevd mange folk i stiger gjennom sommeren.

Forsvaret skal nå betale husleie til Forsvarsbygg som eier bygningene. Derfor blir kravene til arealøkonomi og fleksibilitet like viktig her som i andre sektorer.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.