IKT

Hackere truer julefreden

Mer enn femti danske servere har blitt utsatt for angrep og overtatt av hackere i løpet av få måneder. Dette skal være forløperen til et massivt angrep mot 30.000 europeiske servere som kan lamme hele Internett, skriver den danske avisen Ingeniøren. Det Tekniske Universitet i København er blant dem som er rammet, sammen med flere andre kunder i Forskningsnettet.

Den tidligere politimannen Preben Andersen fra den danske avdelingen av sikkerhetsorganisasjonen CSIRT, Computer Security Incident Response Team, har vært ansvarlig for etterforskningsarbeidet. Andersen uttrykker bekymring for hva som kan skje i julehøytiden. Det ryktes at organiserte DDOS-angrep (Distributed Denial of Service) blir planlagt.

Høy aktivitet

– Ja, jeg kjenner til de danske angrepene, bekrefter sikkerhetsansvarlig Per Arne Enstad i Uninett, det norske forskernettverket. Enstad har jevn kontakt med sin danske kollega. Han bekrefter at aktiviteten blant hackere nå er høy, men han sitter ikke inne med informasjon om at det er noen form for organisert angrep.

– Det spekuleres også i at en gruppe som kaller seg Havok planlegger noe, men ikke i et slikt omfang, sier Enstad. I motsetning til de vanlige hackergrupperingene som består av unge mennesker, skal de aktive i Havok være fra 30 til 70 år gamle og profesjonelle. Nettverkene mellom de akademiske institusjonene har ofte svært høy kapasitet, det gjør dem attraktive for kriminelle.

– Vi arbeider for å være forberedt på det verste hele tiden, sier Enstad.

Les mer om: