ARKIVNYHETER

HAB Construction utbedrer på Bømlo

HAB Construction har fått kontrakten på utbedring av fylkesveg 542 mellom Hollundsdalen og Stokkabekken. Standardhevingen blir betydelig.
HAB Construction har fått kontrakten på utbedring av fylkesveg 542 mellom Hollundsdalen og Stokkabekken. Standardhevingen blir betydelig. Bilde: Ill.: Statens vegvesen

Bømlo er en øykommune i Sunnhordland. Fylkesveg 542 er hovedforbindelsen mellom E 39 og kommunesentret Svortland. Kontraktsummen tilsvarer en pris på 32 millioner kroner pr. km. Tilsynelatende mye for en fylkesveg på en øy i god avstand fra de store byene, men ikke høyere enn Vegvesenet regnet med.

Store masseuttak gir mye av forklaringen på prisnivået. 98 700 kbm skal sprenges og 73 500 kbm løsmasser skal flyttes. Standardheving gir resten av forklaringen. Strekningen som skal utbedres, går mellom Hollundsdalen og Stokkabekken. Her er holder vegen en lav standard i dag, enkelte steder er den ikke bredere enn fem meter. Når utbedringen er fullført, blir ikke vegen til å kjenne igjen. Kjørebanen blir 12,5 meter bred. Ved siden av den blir det en tre meter bred rabatt og en like bred gang/sykkelveg.

Ventet trafikkøkning er bakgrunnen for den høye standarden. På lang sikt er det ventet at årsdøgntrafikken vil komme opp i 9 000. Da blir det behov for midtrekkverk. Det blir det plass til når utbedringen er fullført, men det skal ikke settes opp i denne omgangen.

Bømlopakken omfatter 19 prosjekter på 6 fylkesveger, pluss noen mindre jobber. Utbederingen av vegen mellom Hollundsdalen og Stokkabekken er det tredje prosjektet som utlyses. Det skal fullføres i januar 2012. De to første er allerede fullført, det fjerde lyses ut på nyåret.

De totale omkostningene for det tredje prosjektet vil komme på ca. 61 millioner kroner. Hele Bømlopakken er kostnadsberegnet til en milliard 2009-kroner. 64 prosent av utgiftene skal dekkes med bompenger som blir krevd inn på en automatisk bomstasjon på Spissøy like ved kommunegrensen mot Stord, og på fergesambandet Langevåg-Buavåg. Innkrevingen kommer i gang når Trekantsambandet er nedbetalt. I følge de siste prognosene vil det skje i andre halvår 2012.

Innkrevingen av bompenger vil vare i 15 år. Det siste av de 19 prosjektene skal etter planen være fullført i 2022.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.