KLIMA

H, KrF og V med 61 krav til klimaforlik

ALVORLIG: Illustrasjonen viser hvor stort havområdet som var dekket av is i 2000 (t.v.), sammenlignet med det antatte, minimale isdekket i 2040.
ALVORLIG: Illustrasjonen viser hvor stort havområdet som var dekket av is i 2000 (t.v.), sammenlignet med det antatte, minimale isdekket i 2040. Bilde: NCAR
8. nov. 2007 - 15:50

Ingen av kravene er imidlertid absolutte. Derfor er det rom for endringer i de kommende forhandlingene.

– Det er ingen absolutte krav, men vi må ha stort gjennomslag i alle sektorer, sier KrFs miljøpolitiske talskvinne Line Henriette Holten Hjemdal.

Høyres Børge Brende sier at de tre partiene har lagt et ansvarlig opplegg på bordet.

– Vi har store ambisjoner om å nå fram til et forlik. Derfor vil vi ikke gå ut med noen krav som ikke kan røres, men resultatet må bli markert bedre enn det regjeringen foreslår, sier Venstres Gunnar Kvassheim.

De tre partiene foreslår at Norge skal bli klimanøytralt allerede i 2020, ikke i 2050 slik regjeringen foreslår i klimameldingen.

Opposisjonspartiene som er med i forhandlingene krever større satsing på fornybar energi, kollektivtrafikk, rensetiltak i petroleumssektoren og transportsektoren og mindre utslipp fra industrien.

Regjeringspartiene inviterte ikke Fremskrittspartiet til forhandlinger. Børge Brende sier han var overrasket da Frp ikke ble invitert og han hadde gjerne sett at de hadde vært med. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.