BYGG

(H)julenissen kom tidlig til kulturdepartementet

Diamanten er donert Kulturdepartement, som sørger for at Skimuseet får klenodiet og stiller det ut.
Diamanten er donert Kulturdepartement, som sørger for at Skimuseet får klenodiet og stiller det ut. Bilde: Mona Strande
8. des. 2008 - 15:49


Søndag kveld fikk dekkongen tilslaget på den gamle startplattingen fra Holmenkollen. Han ga 270.000 kroner for den, men var aldri i tvil om å gi bort det kulturhistoriske minnesmerket.

– Vi fikk beskjed om denne gaven mandag morgen, og det var en strålende nyhet at Tommy Sharif valgte å gi «Diamanten» i gave til kulturdepartementet. Vi har bestemt å la Skimuseet forvalte denne flotte gaven, og direktør Karin Berg skal gjøre «Diamanten» tilgjengelig for publikum, sa kulturminister Trond Giske på et pressemøte i kulturdepartementet mandag.

– Jeg var redd noen andre skulle få tak i denne perlen. Det er dansker som river den gamle bakken, og det ville vært fryktelig om den skulle ha havnet i utlandet, for eksempel, i Danmark, begrunnet Sharif.

Mange forslag

Dekkongen sa han hadde fått mange forslag om hva han burde gjøre med «Diamanten» etter at det ble kjent at han hadde kjøpt den på en auksjon søndag ettermiddag.

– Noen mente jeg kunne ha den i dekkbedriften min eller lage kebabsjappe av den, men det er viktig ikke å gjøre narr av et kulturhistorisk minnesmerke det her er snakk om. Jeg er glad for at kulturdepartementet tok imot gaven, sa Sharif.

– Det er ingen tvil om at dette er en fin julegave enten man staver jul med bare j eller hj, kontret Trond Giske, som på humoristisk vis også slo fast at det i alle fall ikke var snakk om noen «dekkoperasjon» fra dekkongens side.

Historisk dag

– Dette er en historisk dag, og jeg mener Tommy Sharif har vist et nasjonalt ansvar ved å kjøpe «Diamanten» og gi den videre til departementet.

– Vi skal ta vare på den på Skimuseet, slik at hele verden skal få føle hvordan det er å stå på startplattformen der alle skilegendene har stått før dem, sa Karin Berg, tydelig stolt over at Skimuseet har sikret seg det spesielle minnesmerket.

– «Diamanten» skal funkle for folket, og det som er fint er at arkitektene kan integrere den i sine tegninger for området som skal stå ferdig til Ski-VM i 2011, sa Berg.

– Det er morsomt at Sharif som ikke akkurat har Telemark-bakgrunn, tar dette initiativet, mente kulturminister Trond Giske.

Foreløpig er det for tidlig å si når «Diamanten» har funnet sin plass og når den blir tilgjengelig for publikum, men det arbeidet er allerede i gang. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.