NATURVITENSKAP

Gyrosykler for den trynetøffe

Smårollinger kan snart lære seg å sykle med virtuelle støttehjul. Men en gyrosykkel er en sykkel med "støttehjul", åkke som.
Smårollinger kan snart lære seg å sykle med virtuelle støttehjul. Men en gyrosykkel er en sykkel med "støttehjul", åkke som. Bilde: Dartmouth College
Atle Abelsen
2. mai 2006 - 11:54

Denne nyutviklede sykkelen holder deg nemlig støtt på hjulene, uansett hvor dårlig det står til med balansekunstene for øvrig. Nesten, da.

Dermed kan du beholde den tøffe maska når du skal lære å sykle, selv om du egentlig er ekvipert med "usynlige støttehjul".

GyroBike er utviklet av studenter ved Dartmouth College i New Hampshire, USA.

Trenger fart

Studentene har konstruert et forhjul med et gyroskop (svinghjul) som skal sørge for at sykkelen selv aller helst vil holde seg oppreist når den er i fart.

Studentene ved Dartmouth har vissnok løst et ingeniørmessig problem som ingen andre tidligere har klart å applisere til en tohjulssykkel.

Svinghjulet sørger for et vridningsmoment på toppen av hjulet når den begynner å bikke over. Dette påvirker hjulets aksel, som skal legge seg motsatt vei.

Mot prinsippene

Hvordan dette går i hop med syklingens øvrige prinsipper, er utenfor denne skribentens fatteevne. Man skal ikke ha hatt et sykkelsete under rompa mer enn et par dager før man oppdager at man faktisk svinger ved nettopp å bikke sykkelen over i fart.

Hva som da skjer når sykkelen helst ikke vil bikke over, er ukjent.

Avlæring

Men det kan hende at dette kan være til hjelp i den aller første innlæringsfasen, når farten er minst. Da styrer man nemlig med forhjulet. I større fart legger man faktisk forhjulet i motsatt retning av svingen, for å kompensere.

Men da blir problemstillingen den samme som når sneipen omsider skal ta av støttehjulene: Hun må faktisk avlæres å sykle med hjelpemidlene, og lære seg syklingens edle kunst helt på nytt.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.