OLJE OG GASS

Guvernøren i lomma – uten en rubel

KLAR FOR SHTOKMAN: Trønderske Reinertsen er offshoreleverandør, og har som første vestlige selskap etablert verksted i Murmansk. Før helga uttalte Gazprom til direktørene Geir Suul (til venstre) og Torkild Reinertsen at de får bli med på Shtokman-utbyggingen.
KLAR FOR SHTOKMAN: Trønderske Reinertsen er offshoreleverandør, og har som første vestlige selskap etablert verksted i Murmansk. Før helga uttalte Gazprom til direktørene Geir Suul (til venstre) og Torkild Reinertsen at de får bli med på Shtokman-utbyggingen.

– Vi er overmåte populære i Murmansk, både blant guvernøren og befolkningen, hevder direktør Torkild Reinertsen i det trondheimsbaserte ingeniør- og entreprenørselskapet Reinertsen.

Populariteten har ikke kommet fordi de pøser ut rubler under bordet til myndigheter og partnere.

Men fordi de kommer med attraktive jobber til en region som er sultefôret på moderne industri.

Etter prosjektets sprede start i 2005, teller det nå 100 russiske ansatte ved Reinertsens Murmansk-kontor.

Til neste år regner Reinertsens Russland-ansvarlig Geir Suul med at staben er doblet.Anti-korrupsjon

Det er vanskelig å operere i Russland uten å ty til rubler under bordet. Men direktør og eier Torkild Reinertsen hever fanen høyt.

– Vi har ikke smurt russerne med en eneste rubel. Dette har vi vært bevisste på fra dag én. Vi har heller tatt de byråkratiske omveiene som har vært nødvendige for å gjøre det på den korrekte måten, sier han.Positiv guvernør

– Det er først og fremst et moralsk spørsmål. Det er ikke noe artig å gjøre business hvis vi skal betale folk for det. Dessuten har vi den siste tiden sett at straffene er strenge, sier han.

Torkild Reinertsen mener de slipper å smøre sine russiske forbindelser fordi de har støtte til topps i provinsmyndighetene.

Godvilje

Den gode kontakten med guvernør Juri Jevdokimov bidrar til at trønderselskapet får den goodwill som er nødvendig for å lykkes.

– Guvernøren i Murmansk ser verdien av at vi importerer arbeid til regionen. Det har ingen gjort før. Vi har også lokale underleverandører, som bidrar til vekst. Derfor er han svært positiv til oss, forklarer Reinertsen.

Uten lommebok

– Alt løser seg i byråkratiet uten at vi betaler oss frem, fortsetter han.

Det er et fabrikasjonsverksted Reinertsen har etablert i Murmansk. Mens engineeringen utføres ved hovedkontoret i Trondheim, gjør russiske ingeniører tegningene helt ferdig i Murmansk og prosjektene settes i produksjon. Delproduktene sendes så til verkstedet i Orkanger sør for Trondheim for sammenstilling.

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.