PRODUKSJON

Guri får norske løpehjul

Kjeller: Takket være norsk turbinteknologi i verdensklasse fikk GE Hydro i Norge ordren på oppgradering av fem francisturbiner i Venezuela.

I alt skal det leveres fem løpehjul med en effekt på maksimalt 770 MW til selskapet Edelca. To produseres i Norge og tre hos søsterselskapet til GE Hydro i Canada, men designet er basert på norsk teknologi.

I tillegg til de fem løpehjulene, skal GE Hydro også foreta omfattende oppgradering av andre komponenter i turbinene. I alt har kraftverket Guri II ti aggregater, og GE Hydro har også opsjon på de siste fem aggregatene.

Mulig årsproduksjon er på rundt 50 TWh for Guri II og nabokraftverket Guri I. Det er nesten halvparten av den årlige norske produksjonen av elektrisk kraft. Forbedringen i virkningsgrad er mellom 3,5 og 4 prosent, som medfører en økning av årlig energiproduksjon på ca. 150 GWh for hver turbin.

- Vi begynte med prosjektet tidlig på 90-tallet med å se på oppgraderingen av verket som er verdens nest største kraftverk i dag, sier overingeniør Hans Aunemo som er designansvarlig for prosjektet hos GE Hydro.

Holdt løftene

Det ble kjørt en del modellprøver for å se på forbedring av eksisterende utstyr, men det hele endte opp med en internasjonal konkurranse. Fire leverandører ble valgt ut. De måtte sende modeller av løpehjulene til et uavhengig prøvelaboratorium i Sveits for å bevise at løftene holdt.

- Vi har ikke fått vite så mye fra prøvene, men at vi gikk ut som seierherre etter en totalvurdering på teknikk og pris. Vi vet ikke hvor mye bedre vi var enn konkurrentene, men kunden har laget en rangering der det var stor avstand til nestemann, sier Aunemo.

Løpehjulsdesignet til GE Hydro er patentert i mange land og kalles X-blade design.

Denne konstruksjonen gir en mer optimal strømning av vannet gjennom løpehjulet. Det tåler også større variasjoner både i vannføring og fallhøyde uten at det går for mye på bekostning av virkningsgraden. Dessuten er konstruksjonen gunstig med tanke på kavitasjon, noe som har stor innvirkning på levetiden.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.