OLJE OG GASS

Gummi fra Mjøndalen sikret Macondo-brønnen

BELEGGES: Et av områdene Trelleborg arbeider med er beskyttelse og isolasjon av prosessrør.
BELEGGES: Et av områdene Trelleborg arbeider med er beskyttelse og isolasjon av prosessrør. Bilde: Anders J. Steensen
Anders J. Steensen
5. okt. 2010 - 07:17

KROKSTADELVA: Gummi fra Trelleborg i Nedre Eiker, mellom Drammen og Kongsberg, ble brukt under arbeidet med Macondo-brønnen i Den mexicanske golfen. Gummien ble brukt til å sikre innfestningen av oppdriftselementer på stigerøret.

Plast og gummi

Stigerøret som ble brukt til å få oljen opp til overflaten er belagt med et lag av plastmateriale.

Når oppdriftselementer skal klemmes fast til stigerøret, brukes en spesiell gummi mellom oppdriftelementet og stigerøret for å sikre god friksjon samt kompensere for at stigerøret med plastkappe kan komme til å krympe over tid pga. trykkpåkjenninger.

– Det hindrer at oppdriftselementene løsner fra stigerøret og forflytter seg opp til overflaten, forteller produktutviklingssjef Jan Dyre-Hansen.Mange bruksområder

Gummi er et viktig materiale for offshoreindustrien, en bransje der forskjellige stålkvaliteter dominerer.

Gummi brukes til tetninger, fleksible rør, isolasjon, korrosjons- og brannbeskyttelse, til å beskytte konstruksjoner i bølgesonen, men først og fremst brukes gummi til å absorbere og fordele mekaniske krefter for å redusere påkjenninger i konstruksjonene.

Allerede under byggingen av de store betongplattformene, Condeep, ble gummi brukt for å absorbere kreftene i forbindelsen mellom skaftene og dekket.

– Det store gjennombruddet kom med strekkstagsplattformene, med fleksible gummidempere som tok opp kreftene i hver ende av strekkstagene. Teknologien her har vi videreført og bruker i forbindelse med fundamentering av vindmøller offshore, forteller Jan Dyre-Hansen.Brann- og korrosjonsbeskyttelse

Trelleborg i Mjøndalen leverer også en rekke andre produkter til offshoreindustrien, blant annet korrosjonsbeskyttes rør, guider, og prosessutstyr med gummi.

Andre punkter på en offshorekonstruksjon hvor eikværingene leverer produkter verden over er i innfestingsguidene for stigerør, både faste og fleksible.

De har også utviklet spesielle tetninger som skal stå på havbunnen, for å forhindre at lekkasjegass fra havbunnen skal kunne komme opp til selve plattformen.

Det største produktområdet er likevel brannbeskyttelse av konstruksjoner på oljeinstallasjoner. Stigerør, ventiler, rømningsveier osv. beskyttes for å kjøpe tid i de mest ekstreme brannsenarier.

– Gummi er særlig godt egnet for å beskytte bærende konstruksjoner i forbindelse med jetbranner, sier Jan Dyre-Hansen til Teknisk Ukeblad.

Les mer om: