NYHETER

Gulli - Langåker blir første 110-strekning i Norge

Statens vegvesen foreslår å åpne en 80 kilometer lang prøvestrekning mellom Eik i Buskerud og Bommestad i Vestfold for en fartsgrense på 110 km/t.

6. des. 2013 - 11:12

Det kan skje når den nye parsellen mellom Gulli (Tønsberg) og Langåker (Sandefjord) på E18 står ferdig om et knapt år.[06.12.2013]

- Da får man en sammenhengende strekning med god nok standard for høyere fart, skriver Statens vegvesen i et brev til Samferdselsdepartementet.

Sundvollen-erklæringen heter det at Regjeringen vil øke fartsgrensene på de tryggeste motorveistrekningene til 110 km/t basert på faglige råd. 11. november kom det en formell henvendelse til Vegdirektoratet om å foreslå strekninger som er gode nok til økt fart.

- Vi har kommet til at den relativt nye E18 fra Eik i Buskerud og sørover i Vestfold er best egnet, sier avdelingsdirektør Ivar Christiansen i Vegdirektoratet.

 

Flere forutsetninger

Samtidig med fartsgrense 110 km/t etableres system med variable fartsgrenseskilt, slik at fartsgrensen kan varieres med vær, føre og hendelser for øvrig.

Etter hvert som vi får erfaringer fra Vestfold kan det bli aktuelt å sette krav til variable skilt og det utarbeides kriterier og prosedyrer for å regulere fartsgrensene.

 

Krav til vegen

- Det vil også være en forutsetning med midtrekkverk og egne krav til drift- og vedlikehold av strekninger med 110-fart, framholder Christiansen.

Vegvesenet vil forsikre seg om at geometri og kurvatur, siktforhold, akselerasjonsfelt og retardasjonsfelt tåler den økte farten, legger han til.

Andre forhold som må være i orden er sideområde, dekkestandard, belysning og fysisk midtdeler mellom kjøreretningene.

Med 110-fartsgrense må det vurderes forbikjøringsforbud for tunge kjøretøy i venstre felt i tunneler samt generelt totalforbud mot traktorkjøring på motorveg.

 

Delstrekning mulig

Alternativet til å vente på at Gulli – Langåker blir ferdig neste høst, er å åpne en prøvestrekning på 14 km mellom Kopstad og Gulli for høyere fart.  Det kan skje innen juni 2014, heter det i brevet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.