OLJE OG GASS

– Gullfaks-problemer ødelegger for Norge

EU-kommisjonen bruker Gullfaks-hendelsen i 2010 som argument for å innføre sitt nye sikkerhetsregelverk i Norge.

Bilde: Øyvind Hagen/Statoil
2. feb. 2012 - 15:28

Denne uken var norske arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjoner samlet i Brussel for å protestere mot et nytt EU-regelverk som er under utarbeidelse. Partene mener at det nye regelverket vil svekke sikkerheten på sokkelen.

Les saken: Oljeindustrien kjemper mot EU-lov

Fagforeningen Industri Energi var til stede under møtet, og argumenterte med at fagforeningene på sokkelen fungerer som en sikkerhetsgaranti og at det nye regelverket ikke trengs.

Men det argumentet ville ikke EU-kommisjonen kjøpe. Kommisjonsleder Jan Panek pekte på Samme problembrønn som i desember .

– Jeg vet om en ulykke i deres land, hvor den lokale regulatoren sier at det kun var flaks at det ikke endte opp som en storulykke på plattformen. Så la oss holde oss til faktaene, sa Panek under møtet.

Bellona om Gullfaks-hendelsen: – Nærmere katastrofe enn Statoil hevder

Svekker sikkerheten

Kritikerne av det nye regelverket frykter at innføringen vil kreve mye fra allerede få ressurser, og at ressursene blir fjernet fra sikkerhetsarbeid til papirarbeid.

– Vi har hørt veldige gode beskrivelser fra industrien; det er en mangel på folk med den rette kompetansen. Men det er et argument for mer regulering. Kommisjonens forslag burde kreve at de rette folkene med den rette kompetansen er om bord plattformene. I Norge ble ikke varslingene fra arbeiderne tatt på alvor. Ptil sa “gå i gang og bor”, Statoil boret og Gullfaks-hendelsen skjedde, sier Frederic Hauge i Bellona.

Plattformsjef ut mot Statoil-ledelsen:
– Fryktkultur, underbemanning og kompetansemangel

TU20110203IMG_62574310_00_26 1102030926.jpg

OLF: OLF slår tilbake mot kritikken

LO-forbund: LO-forbund slår alarm:
Grådighet og konflikt truer sikkerheten på sokkelen

– Betalt konsultert

Han blir beskyldt av OLF for å være inhabil i spørsmålet om et felles europeisk HMS-regelverk for oljebransjen.

Til Teknisk Ukeblad og Stavanger Aftenblad sier OLFs direktør for næringspolitikk, Alfred Nordgård, at Hauge er en betalt konsulent for EU-kommisjonen.

– I norske forhold ville man ikke betegne ham som en uhildet part, sier Nordgård til Teknisk Ukeblad.

Det får Hauge til å se rødt.

– De lyver

– For en oppførsel! Å mistenkeliggjøre meg fordi jeg har den posisjonen jeg har, og spre feil og usannheter på den måten, er ikke akseptabelt, sier Hauge til Teknisk Ukeblad.

– Jeg får ingen ting betalt fra kommisjonen, jeg gjør dette fordi jeg kan være med å tegne Europas energifremtid, sier Hauge.

Han mener den norske delegasjonen som var til stede under møtet i Brussel denne uken viste en selvgodhet og arroganse som var oppsiktsvekkende.

Les også: It-gransking av oljeselskapene: Varsler ikke om datafeil

– Flau over å være norsk

– Jeg skal ikke oppdra oljeindustrien i hvordan de skal drive sitt arbeid mot kommisjonen, men på tirsdag var jeg rett og slett flau av å være norsk, sier Hauge.

Han mener at OLF bør innse at det kommer endringer fra EU, og heller prøve å fokusere på å komme med konkrete forslag til forbedringer av regelverket.

– Når de har bedt meg om unnskyldning for løgnene de sprer om Bellona, kan jeg være med på å spille inn deres forslag mot kommisjonen, sier Hauge.

Les også:

Statoilkonflikt nær bristepunktet

Oljearbeidere kan verken engelsk eller norsk

– Sikkerheten tilhører festtalene i Statoil

Gullfaks-arbeidere frykter for livet

Frykter storulykke i Nordsjøen: – Jeg er redd for å dra på jobb

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.