OLJE OG GASS

Gullfaks B blir gransket

Illustrasjonsbilde: Gullfaks A
Illustrasjonsbilde: Gullfaks ABilde: Øyvind Hagen/Statoil
Maiken Ree
6. des. 2010 - 13:24

Lørdag gikk gassalarmen på Gullfaks B etter en gasslekkasje på plattformen. Gassen kom fra et innestengt volum i brønnen, over nedihullsventil, opplyser Ptil.

Les også: Gassalarm på Gullfaks B

Lekkasjen hadde en høy initiell rate på 1,2 kg/s, og varte i en time. Dette medførte en alvorlig situasjon på innretningen, skriver Ptil i en melding.

– Vi synes denne hendelsen var alvorlig på grunn av at det var store mengder gass som lakk i en time. I tillegg til at hendelsen oppstod i forbindelse med testing i planlagt vedlikehold, gjør at vi ser alvorlig på dette, sier pressetalsmann Ole-Johan Faret i Ptil til Teknisk Ukeblad.

Kan sammenlignes med Gullfaks C

Mandag reiser Ptils granskningslag til Gullfaks B for å kartlegge hendelsesforløpet og se på bakenforliggende årsaker.

– De vil blant annet se på om gassen var i fare for å bli antennelig, og hva dette eventuelt kunne ha medført, sier Faret.

Statoil har vært i Ptils søkelys den siste tiden på grunn av hendelsen på Gullfaks C i mai i år. Selv om helgens lekkasje på Gullfaks B ikke ligner i karakter på Gullfaks C-lekkasjen, avviser ikke Ptil at de vil sammenligne de to.

– Når vi ser på planlegging og risikoanalyser, er det ikke noen lov som sier vi ikke kan sette dem i sammenheng. Det er ingenting som tyder på at det er likheter så langt, men dersom vi ser en sammenheng vil vi følge sporet, sier Faret.

Informasjonssjef i Statoil, Jannik Lindbæk jr, ønsker ikke å kommentere hendelsen på Gullfaks B spesifikt ved spørsmål om selskapet har kontroll på de organisatoriske planene.

- Dette var en planlagt aktivitet. Burde dere da ikke ha stor grad av kontroll?

- Vi ser alvorlig på hendelsen, og har iverksatt intern granskning av hendelsen. Teamet har nå gått i gang med å forberede seg til arbeidet, og reiser ut på plattformen i dag, sier Lindbæk til Teknisk Ukeblad. Han presiserer at hendelsen ikke var tilknyttet boreoperasjon, og brønnen var nedstengt.

Produksjonen på Gullfaks B var på plass natt til søndag 5. desember.

Les også:

Sjefen for brønnproblemene: – Vi endrer praksis på Gullfaks-feltet

Hadde ingen plan for å drepe brønnen

Lover at Statoil skal lære av sine feil

Kraftig dom over Statoil

Statoil ignorerte Petroleumstilsynet

– Nærmere katastrofe enn Statoil hevder

Tvil om Statoils borekompetanse

Får ikke bore på Gullfaks

Les mer om: