OLJE OG GASS

Gullfaks B blir gransket

Maiken Ree
6. des. 2010 - 13:24

Lørdag gikk gassalarmen på Gullfaks B etter en gasslekkasje på plattformen. Gassen kom fra et innestengt volum i brønnen, over nedihullsventil, opplyser Ptil.

Les også: Gassalarm på Gullfaks B

Lekkasjen hadde en høy initiell rate på 1,2 kg/s, og varte i en time. Dette medførte en alvorlig situasjon på innretningen, skriver Ptil i en melding.

– Vi synes denne hendelsen var alvorlig på grunn av at det var store mengder gass som lakk i en time. I tillegg til at hendelsen oppstod i forbindelse med testing i planlagt vedlikehold, gjør at vi ser alvorlig på dette, sier pressetalsmann Ole-Johan Faret i Ptil til Teknisk Ukeblad.

Kan sammenlignes med Gullfaks C

Mandag reiser Ptils granskningslag til Gullfaks B for å kartlegge hendelsesforløpet og se på bakenforliggende årsaker.

– De vil blant annet se på om gassen var i fare for å bli antennelig, og hva dette eventuelt kunne ha medført, sier Faret.

Statoil har vært i Ptils søkelys den siste tiden på grunn av hendelsen på Gullfaks C i mai i år. Selv om helgens lekkasje på Gullfaks B ikke ligner i karakter på Gullfaks C-lekkasjen, avviser ikke Ptil at de vil sammenligne de to.

– Når vi ser på planlegging og risikoanalyser, er det ikke noen lov som sier vi ikke kan sette dem i sammenheng. Det er ingenting som tyder på at det er likheter så langt, men dersom vi ser en sammenheng vil vi følge sporet, sier Faret.

Informasjonssjef i Statoil, Jannik Lindbæk jr, ønsker ikke å kommentere hendelsen på Gullfaks B spesifikt ved spørsmål om selskapet har kontroll på de organisatoriske planene.

- Dette var en planlagt aktivitet. Burde dere da ikke ha stor grad av kontroll?

- Vi ser alvorlig på hendelsen, og har iverksatt intern granskning av hendelsen. Teamet har nå gått i gang med å forberede seg til arbeidet, og reiser ut på plattformen i dag, sier Lindbæk til Teknisk Ukeblad. Han presiserer at hendelsen ikke var tilknyttet boreoperasjon, og brønnen var nedstengt.

Produksjonen på Gullfaks B var på plass natt til søndag 5. desember.

Les også:

Sjefen for brønnproblemene: – Vi endrer praksis på Gullfaks-feltet

Hadde ingen plan for å drepe brønnen

Lover at Statoil skal lære av sine feil

Kraftig dom over Statoil

Statoil ignorerte Petroleumstilsynet

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Nærmere katastrofe enn Statoil hevder

Tvil om Statoils borekompetanse

Får ikke bore på Gullfaks

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.