En død hjort i fjæra på hjemstedet tente nysgjerrigheten hos de seks forskerspirene. Hjorten hadde surret seg fast i tau som noen hadde kastet fra seg. Da elevene kom for å observere, oppdaget de at hele fjæra var full av søppel.
Jakt på miljøsyndere
Elevene gikk i gang med å samle en hel kolleksjon av plastavfall, utbrukte oppvaskkoster, tennisballer, kokosnøtter og både utslitte og utslitte sko. Som ekte forskere arbeidet elevene ut fra hypoteser, blant annet: Kunne det være turgåere som stod bak? Er det folk som kaster søppel over bord fra båtene sine?
De miljøbevisste elevene utførte flere undersøkelser for å belyse teoriene sine, og konkluderte altså med at søppelet i Sørværet i stor grad kommer fra husholdninger i andre land. Både kommunen og den lokale velforeningen ble koblet inn for å få gjort noe for å stoppe forsøplingen.
Tirsdag fikk Værlandet-elevene premie for innsatsen, delt ut av statsminister Jens Stoltenberg. I tillegg til heder og ære fikk vestlendingene tre tettpakkede drømmedager i Oslo.
Juryen, som har bestått av forskere, pedagoger og formidlere av forskning, berømmer elevene fra Værlandet for sitt systematiske arbeid.
Rekorddeltakelse
Over 200 prosjekter og 3000 skoleelever i 1.–7. klasse har deltatt i forskningskonkurransen, som i år ble arrangert for 11. gang.
Andreprisen på 10.000 kroner gikk til elevene i 2. klasse ved Lundamo skole i Sør-Trøndelag med forskningsarbeidet Hvorfor speiker (fryser fast) ikke fisken og hvalen om vinteren? Prisen delte de med 6. klassingene ved Kvarstein skole i Vest-Agder, som fikk sølvet for Hvorfor fryser Ålefjærfjorden fortere enn andre fjorder?
På bronseplass finner vi prosjektene Den mystiske muren av 1. og 2. klassingene ved Austafjord skole i Nord-Trøndelag, og Hvorfor døde så mange barn i Bodø før i tiden? av 5A og 5B ved Støver skole i Bodø. Bronsevinnerne ble 5000 kroner rikere.