INDUSTRI

Gulen-avfallet på vei bort

Nå skal omsider de 2.500 sekkene med forurenset masse og slam skipes vekk fra kaia i Sløvågen.
Nå skal omsider de 2.500 sekkene med forurenset masse og slam skipes vekk fra kaia i Sløvågen.

Det forteller administrerende direktør Håkon Ivarson i Alexela Sløvåg.

Dermed kan lokalbefolkningen i Gulen omsider bli kvitt de siste restene av det illeluktende avfallet etter eksplosjonen på tankanlegget for over fjorten måneder siden.

Trues med dagbøter

– Båten er bestilt og underveis. Vi er innstilt på å gjøre vårt for å transportere bort avfallet så fort som mulig. Forhåpentlig har vi de fleste sekkene om bord i løpet av fredag, sier Ivarson til TU.no.

Nettopp fredag 15. august er den siste fristen Statens forurensningstilsyn (SFT) har gitt Alexela Sløvåg til å fjerne i alt 800 tonn forurenset masse samt 1.700 tonn slam som i dag ligger i store sekker på kaia i Sløvågen.

Fra og med lørdag må selskapet betale 25.000 kroner i tvangsmulkt hver dag avfallet blir liggende.

Les også:

Tillatelse fra Tyskland

Alexela har inngått avtale med DVS Vandteknik i Danmark. Denne entreprenøren skal sende sekkene til et avfallshåndteringsanlegg i Tyskland.

Ifølge seksjonssjef Bjørn Bjørnstad i SFT er det neppe byråkratiet som vil forsinke siste etappe i opprydningen etter eksplosjonen:

– SFT har gitt selskapet eksporttillatelse, og de trenger i tillegg importtillatelse for avfallet fra tyske myndigheter. De siste signalene vi fikk fra Tyskland i går tydet på at det skal gå i orden, forteller Bjørnstad.

Varsler erstatningskrav

I kjølvannet av den langtekkelige og kostbare opprydningsjobben, og parallelt med at Vest Tank fortsatt er under etterforskning for miljøkriminalitet, varsles det nå et oppgjør i sivile rettssaler:

Ifølge Bergens Tidende forbereder det estiske selskapet Alexela et erstatningskrav på flere titall millioner kroner fra tidligere Vest Tank og eier Trond Emblem.

– Alexela kjøpte anlegget under forutsetning av at det var tomme tanker. Når det slettes ikke var slik og tidligere eier har vist null interesse for å rydde opp, sier det seg selv at det går den veien. Bare opprydninga har kostet mange titall millioner kroner, sier Ivarson til TU.no.

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.