TUNNELER

Gudvangatunnelen sterkt skadet etter brann i vogntog - mandag ble det satt inn ferge

Geologene til Statens vegvesen og havarikommisjonen har søndag vurdert skadene i Gudvangatunnelen. En ferge ble satt inn mellom Flåm og Gudvangen fra og med mandag.

NTB
30. mars 2019 - 09:52

Fire personer er sendt til sykehus med lettere skader etter at et vogntog tok fyr i Gudvangatunnelen natt til lørdag. 

Nødetatene fikk melding om brannen i Sogn og Fjordane natt til søndag klokken 3.39. En kolonne med tre vogntog var halvannen kilometer inne i tunnelen da ett av vogntogene begynte å brenne.

Det var kraftig varmeutvikling på stedet, og røyk veltet ut av tunnelen, ifølge politiet. Fire personer er sendt til Lærdal sykehus med mindre røykskader. Vogntoget ble helt utbrent, men brannvesenet fikk raskt slukket brannen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Setter inn ferge fra mandag

Søndag kveld opplyste rederiet The Fjords til NRK at de oppretter et fergetilbud fra mandag 1. april som vil gå mellom Flåm og Gudvangen. Fergen Fanarasken kan ta 20 biler og rundt 190 passasjerer. Fra før av går passasjerfergen Future of The Fjords i vanlig rute mellom Flåm og Gudvangen.

Arbeidet til geologene og havarikommisjonen måtte utsettes fra lørdag fordi det var for varmt i fjellet.

– Når geologene har fått tatt sin vurdering, får vi en bedre oversikt over hva som må gjøres, sier avdelingsdirektør Svenn Egil Finden i Statens vegvesen.

Han opplyser at fjellet må sikres, og det som er løst, tas ned før selve opprydningen kan begynne. Havarikommisjonen skal ifølge Finden både undersøke kjøretøyet som brant, og om sikkerhetssystemet i tunnelen fungerte.

Dette er tredje brann i Gudvangatunnelen på seks år, og nå ønsker ordføreren en gransking, meldte BT.

– Når både politi, havarikommisjonen og Statens vegvesen gjør undersøkelser, så er jeg opptatt av at en også skal se på om det er likhetstrekk mellom de tre brannene, og om det er tiltak som kan settes i verk, sier Distad til NRK.

Snarrådig sjåfør

Føreren av bilen som ledet kolonnen, får skryt av brannvesenet, som mener det kunne gått langt verre dersom hun ikke hadde vært så snarrådig.

– Hun gjorde en kjempeinnsats. Hun varslet om brannen, tok med seg føreren av bilen og kjørte ut med en trailer bak seg. På veien fikk hun varslet de rundt 30 personene som var i tunnelen, sier vakthavende brannsjef Arnfinn Halrynjo i Voss brannvesen til NRK.

26 av de evakuerte kom seg ut på Gudvangasiden, mens de 6 andre tok seg ut på Aurlandsiden av tunnelen, ifølge Bergens Tidende. Ved åttetiden var det bare det utbrente vogntoget som sto igjen inne i tunnelen, skriver VG.

Stengt tunnel

– Gudvangatunnelen blir neppe åpnet på en god stund. Det er store skader i tunneltaket. Anbefalt omkjøring via riksvei 13 Voss-Granvik, riksvei 7 over Hardangervidda og fylkesvei 50 Hol/Aurland. Omkjøring også mulig via E39 Bergen-Lavik-Oppedal og fylkesvei 55 Dragsvik-Hella, skriver Vegtrafikksentralen Vest på Twitter.

Det blir imidlertid kolonnekjøring på riksvei 7 på grunn av uvær.

– Vi har satt inn ekstra mannskap og økt beredskapen på veiene. Med stengning i Gudvangen kan det bli økt trafikk på omkjøringsveiene, og vi oppfordrer folk til å kjøre forsiktig, sier leder for veiavdelingen i Statensvegvesen, Svenn Egil Finden, i en pressemelding.

Gudvangatunnelen er med sine over 11 kilometer den nest lengste tunnelen i landet. I august 2015 ble fem personer fraktet til sykehus etter at en buss tok fyr inne i tunnelen. 32 kinesiske turister måtte evakueres, men ingen ble alvorlig skadd.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

(©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.