NETTARKIV

Gruppe skal løse kraftproblemene i Midt-Norge

Camilla Aadland
27. mars 2008 - 13:39
Vis mer

Foran første møte er stemningen spent, litt som følelsen man har første skoledag. Inn døren strømmer lokalpolitikere, folk fra lokale kraftselskaper og en naturverner. Sammen med energitopper som Statnetts Odd Håkon Hoelsæter, NVEs Agnar Aas og Enovas Fridtjof Unander skal de bruke to timer på å finne en felles plattform for det videre arbeidet.

– Det at man samles for dialog, slik som dette, er veldig positivt. Deltakerne kommer fra ulike ståsted og har ulike synspunkter og kan kanskje få til en felles forståelse av problemstillinger og løsninger, sier konsernsjef Odd Håkon Hoelsæter i Statnett. Han er ikke blant de elleve som Åslaug Haga har utnevnt til det hun kaller Midt-Norge-gruppen, men er med for å orientere om Statnetts syn på situasjonen.

Kraftutbygging på anbud

Styreleder Reidar Bye i NHO Trøndelag er en av de elleve, og han har store forventninger til hva en slik gruppe kan få til.

– Jeg forventer beslutninger som fører til mer kraftproduksjon, sier han.

– Vi har lenge etterlyst et slikt forum. Det skulle vært på plass for minst to år siden, istemmer fylkesordfører i Sør-Trøndelag, Tore Sandvik (Ap). Han vil ha på plass ny kraftproduksjon i regionen, slik at industrien får forutsigbare vilkår.

– Vi har foreslått å definere kraftbehovet i Midt-Norge, og så legge det ut på anbud. Dermed får vi sjekket pris, og utbyggingen blir markedsbasert, sier Sandvik.

Eget prisområde

Selve møtet foregår i fjerde etasje i departementets lokaler, ikke langt fra Hagas kontor. – Jeg foreslår at vi bare kommer oss til bords med en gang, sier Haga, og setter seg på midten. Dermed skysses Teknisk Ukeblad ut døren. Her skal diskusjonen løpe fritt, uten pressen til stede.

– Vi hadde en nyttig gjennomgang, og brukte mesteparten av tiden på å diskutere Midt-Norge som eget prisområde og hvilke effekter det har, oppsummerer Haga i etterkant av møtet.

Hun har som målsetting at tilliten mellom folk som jobber regionalt og sentralt skal økes. – Vi vil dokumentere at vi jobber for de samme målene, sier hun.

Grei start

Siri Line Hove Ås fra TrønderEnergi er fornøyd ved møtets slutt. – Jeg tror det vil komme bra diskusjoner ut av dette. Vi har funnet ut ting vi kan jobbe med frem mot neste møte, sier hun. Uenigheten i gruppen har vært mindre enn hun hadde trodd på forhånd.

– Målet med arbeidet må være å forbedre kraftsituasjonen. Dette var for så vidt en grei start, sier Hove Ås.

Gruppen har gitt seg selv ulike arbeidsoppgaver foran neste møte: Olje- og energidepartementet skal gjennomgå kostnadene ved ulike alternativer for økt krafttilgang i Midt-Norge og Statnett skal vurdere importkapasiteten til Møre og Romsdal. I tillegg skal gruppen gjennomgå energisparingspotensialet i Midt-Norge.

Vil ikke være gissel

Fylkessekretær i LO Møre og Romsdal, Else-May Botten føler hun fikk mye god informasjon på første møte. – Vi ble utfordret til dialog og til å finne gode løsninger. Jeg ser positivt på arbeidet fremover. Det er krevende, men jeg tror det skal gå bra. Jeg forventer at det kommer noe ut av dette, at vi blir hørt, sier hun. Hun mener det haster med å få ny kraftproduksjon på plass, både vind og gass.

– Vi må ha ny kraft så fort som mulig. Dermed kan vi få mer industriutvikling og tryggere og mer forutsigbare rammer for industrien vi har i dag, sier hun.

– Er du ikke redd for å bli kneblet ved å være med i en slik gruppe?

– Jeg er opptatt av at vi ikke skal komme i en situasjon der vi er gissel for en viss politikk, men jeg tror ikke det er noen fare for det, sier Botten.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.