NYHETER_BYGG

Grunnarbeider godt i gang

Veslemøy NestvoldVeslemøy NestvoldVeslemøy Nestvold
8. okt. 2003 - 08:00

I løpet av gravearbeidet i Bjørvika er det hittil bare funnet små enkeltgjenstander og ingen har vært eldre enn fra 1600-tallet.

Mer oppsiktsvekkende er funnet av et 10 meter tykt sagflisdekke. Dette har hatt en god bevarende effekt blant annet på treverk. Her kan det dukke opp overraskelser under utgravingen til selve scenetårnet som skal ligge 16 meter under vannoverflaten.

- Arkeologiske funn er vår største usikkerhet i prosjektet. Slik vil det være til vi er ferdige med utgravingen av dypkjelleren vinteren 2004, understreker prosjektleder Terje Olsen.

Spunting og graving

I sommer har anleggsentreprenør Johs.J. Syltern AS mudret i sjøen, spuntet og fjernet forurenset masse. Denne massen er delvis kjørt til depot, delvis tildekket med fiberduk og sand på havbunnen i to omganger. Der selve operabygget skal ligge, legges også en armeringsduk av glassfiber i bunnen for stabilisering.

Andre del av grunnarbeidene skal Veidekke AS utføre. De setter i gang 1. september etter at tillatelse ble gitt i august. Dette er en av de største enkeltkontraktene på operabygget og har en verdi på 255 millioner kroner inklusive mva. Arbeidet omfatter alt pelearbeid, utgraving og støping av dypkjeller med scenetårn og betongarbeider over vannstandsnivå. Arbeidet skal være ferdig 1. april 2005.

Tre anbudspakker

Neste kontraktspakke omfatter såkalt tett bygg og betongarbeider over fundament. Først i desember skal anbudsforespørselen som består av tre separate anbudspakker ut.

Totalt har de en verdi på 300 millioner kroner inkl. mva og det legges opp til at alle tre anbudene kan gå til en og samme entreprenør. Hovedsakelig består arbeidet i plasstøpt betong med mindre stål- og betongelement-leveranser, samt glassarbeider og yttertak/yttervegger. Høsten 2005 skal råbygget stå ferdig.

Spesiell sceneteknikk

Snøhetta vant den internasjonale prosjektkonkurransen om det nye operahuset i 2000. Snøhetta utfører også alt prosjekteringsarbeidet knyttet til arkitektfagene. Alle entrepriser og leveranser i prosjektet utlyses internasjonalt. Statsbygg som byggherre har lagt opp til få og oversiktlige kontrakter og hovedentrepriser.

Også prekvalifisering når det gjelder sceneteknikk skal ut i løpet av høsten. I oktober sendes anbudsforespørsler på heiser, kraner og undermaskineri ut. Her er prosjektledelsen spent på om noen norske leverandører vil hive seg på, eventuelt i samarbeid med utenlandske aktører.

Interessen rundt prosjektet er stor fra utenlandske leverandører, ifølge Olsen. Statsbygg har presentert operaprosjektet på diverse messer i utlandet for å få flere aktører interessert i å levere tilbud når anbud sendes ut.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.