KRAFT

– Grunn til å være pessimistisk

Jens Ulltveit-Moe tror det nå blir vanskeligere å reise penger til prosjekter innen alternativ energi.
Jens Ulltveit-Moe tror det nå blir vanskeligere å reise penger til prosjekter innen alternativ energi. Bilde: Åserud, Lise
Mona Sprenger
14. okt. 2008 - 12:02

Finansmannen som tidligere har varslet miljøinvesteringer på rundt fem milliarder kroner, tror at det nå blir vanskeligere å reise penger til prosjekter innen alternativ energi.

– Det er all grunn til å være pessimistisk nå.

Fortsatt høy energipris

– Dette er dårlige nyheter for alle som trenger investorer, sier Ulltveit-Moe, som derimot ikke tror at krisen vil påvirke etterspørselen etter alternativ energi.

– Den endrer ikke klimautfordringen som er voldsomt stor. FNs klimapanel har tatt feil. De har gått for kort, sier investoren, som tror krisen vil gjøre markedet bedre for de prosjektene som allerede har fått reist penger.

– Jeg mener også at energiprisene vil holde seg høye, fordi en god del land som Brasil, Russland, India og Kina ikke vil bli særlig berørt av krisen. Krisen kan bli en fordel for de etablerte aktørene.

Optimistisk på egne satsinger

Ulltveit-Moe deltok på Scan-REF-messen på Lillestrøm i forrige uke. Og er etter messen langt mer positiv til sine egne investeringer.

– Det har forbauset meg hvor konkurransedyktig en del alternativ energi er. Jeg har blitt mye mer optimistisk til mine egne satsinger. Vind har kommet mye lengre enn jeg trodde. Bioetanol har kommet langt og erkjennelsen av at det vil komme en dramatisk prisreduksjon på solar gjør at etterspørselen vil vokse noe voldsomt.

Måtte redde biosatsing

Foreløpig har investorens heleide selskap Umoe satset på det brasilianske biodrivstoffselskapet Biofuel Energy, som dyrker sukkerrør i Sao Paulo-området i Brasil. Hittil har det økonomiske resultatet vært heller magert. I mars i år var selskapet på kanten av stupet, og sto i fare for å måtte begjære seg selv konkurs

– Jeg måtte ta en milliard ut av min egen lomme. Det er mye penger for meg. Jeg har følt at dette har vært en ganske risikabel satsing, sier investoren, som frykter at finanskrisen skal gjøre landene mer proteksjonistiske og at handelsbarrieren for bioetanol skal falle langsommere.

Satser på sol

Dette har derimot ikke skremt Ulltveit-Moe fra å satse på alternativ energi.

– Jeg jobber nå med et solarprosjekt. Det vil jeg ennå ikke si noe om.

Ulltveit-Moe har allerede samlet en håndfull ressurspersoner innen såkalt solarenergi blant annet fra Sintef.

– Norge er bra på kunnskap, men å satse i Norge går ikke. Vi er dårlige på vindkraft. Bioetanol går ikke. Solcelleindustri trenger billig strøm og industriarbeidere. Norge har ingen av delene. Jeg tror også at oljeprisen vil holde seg sterk, dermed får vi en sterk krone og dårlig konkurranseevne.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.