SAMFUNN

Gründerånden dør på sotteseng

5. mars 2001 - 12:25

På fredag skrev vi om den internasjonale rapporten the Global Entrepreneurship Monitor , som antyder at bare koreanske, nordamerikanske og brasilianske gründere har bedre entreprenørånd enn nordmenn i hele verden.

På bånn

Daglig leder Knut Halvorsen i Næringslivssekretariatet i Oslo og Akershus er ansvarlig for en såkalt RITTS-rapport som viser en annen tendens: Norge er på bånn i Europa når det gjelder å sette vilje til innovasjon ut i handling.

– Det har antakelig med vårt skatte- og avgiftssystem å gjøre. En annen negativ faktor er at Oslo og Akershus som hovedstadsregion ikke fungerer som lokomotiv i landets næringsutvikling. Regionen ligger på landsgjennomsnittet, og det er oppsiktsvekkende i et europeisk perspektiv.

Merket holdningsendring

– Vi har merket en klar holdningsendring det siste året, sier tidligere nestleder Martin Solberg i studentorganisasjonen Start NTNU. De har som oppgave å hjelpe studenter som vil starte egen virksomhet etter endt studium, og hjelper blant annet til med å kontakte såkorninvestorer.

– En større andel av studentene er mer interessert i å starte egen virksomhet nå i forhold til tidligere år. Før ville flere fortsette innen reine forskningsaktiviteter eller begynne i store selskaper. I dag tør flere tenke tanken på at egne ideer kan ha en kommersiell verdi.

Teknoinvest Management er et av såkornkapitalselskapene som Start NTNU henviser studentene til. Administrerende direktør Bjørn Bjorå har registrert at interessen har aksellerert siden 1997.

– Det er i hovedsak innen bioteknologi og IT/telekomm at interessen har vært størst, sier han. Selskapet vurderer nå årlig rundt 200 søkere, et antall som er mengedoblet på bare fire år. Av disse slipper bare 5–6 gjennom nåløyet hvert år.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.