NETTARKIV

Gründer tapte mot staten

Henry Østhassel tapte en rettssak om Skattefunn-støtte.
Henry Østhassel tapte en rettssak om Skattefunn-støtte. Bilde: Øystein Mikalsen
Trond Gram
5. aug. 2008 - 11:02

Teknisk Ukeblad har tidligere skrevet at flere gründere følte seg holdt for narr av staten, idet de trodde ulønnet egeninnsats ga rett til Skattefunn-midler.

Henry Østhassel i selskapet NeoSign hevder han ble villedet av SND da han søkte, og fikk utbetalt 612 000 kroner i Skattefunn-midler fra Forskningsrådet. 480 000 måtte tilbakebetales, fordi ulønnet egeninnsats ikke ga grunnlag til støtte.

Frikjent under tvil

I juli 2006 ble selskapet tvangsoppløst. Østhassel saksøkte Finansdepartementet for å få tilbakebetalt de tapte pengene.

Nå har staten blitt frikjent under tvil av Oslo tingrett. Gründeren bak selskapet NeoSign hevder han ble fortalt at ulønnet arbeid ga rett til skattefunnmidler. Det er retten i sterk tvil om er tilfelle, og kan heller ikke se at en eventuell forventning gir erstatningsrettslig vern.

Retten mener ikke det er sannsynliggjort at bortfall av skattefunnmidlene var årsaken til tvangsoppløsningen, derimot manglende årsregnskap og revisjonsberetning for 2004.

Anker dommen

Men Østhassel gir seg ikke og anker saken inn for Borgarting lagmannsrett.

– Det var masse feil i den dommen. Blant annet så de bort fra kronvitnet, sier han og viser til en ansatt ved Lister ligningskontor som i forbindelse med bokettersyn i selskapet fikk bekreftet fra SND at de hadde feilinformert Østhassel.

Østhassel får, etter en beslutning fra Sivilombudsmannen, dekket saksomkostningene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.