NYHETER_BYGG

Grov feil ga kollaps

Leif Haaland
20. feb. 2003 - 09:56

Nå er den tekniske forklaringen funnet på hvorfor Siemens Arena i Ballerup utenfor København kollapset, melder danske "Ingeniøren" etter å ha sjekket flere uavhengige kilder. Lektor Erik Andersen fra Sektor for industri og Byggeri på Ingeniørhøjskolen Odense Teknikum har kontrollregnet og funnet en betydelig underdimensjonering. Taket knakk sammen uten vind- eller snølaster. Andersen sier limtreprodusenten har underdimensjonert sperrene med en faktor tre og at bruddet skjedde på grunn av "et katastrofalt dårligt design af samlingen".

I det konkrete bruddet i sperrfoten er limtreet svekket av en rekke huller og slisser der limtrebjelkene er forbundet med fire stålplater. Han tviler på at noen har beregnet styrken i dette sterkt reduserte tverrsnittet. Regnefeilen er for stor til det, mener han.

I tillegg til dette viser beregningene hans at spenningene i sammenføyningen ble 3,4 ganger så høye som de burde være. Grunnen er at den mekaniske koblingen er utført meget uhensiktsmessig.

Nå er det store spørsmålet om hele takkonstruksjonen må rives - eller om det er mulig å forsterke resten av sperrene. De tekniske undersøkelsene ventes avsluttet i løpet av uken. Hallen er på 100 ganger 80 meter med to etasjer. Totalt areal er på 15.000 kvadratmeter. Hallen ble åpnet i 2001.

(lh)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.