KRAFT

- Grønt marked fra 2010

VIL BLI HISTORISK: Statsråd Åslaug Haga tror på et grønt sertifikatmarked med Sverige er mulig fra 2010. Selv ønsker hun å bli husket som fornybarminister'n.
VIL BLI HISTORISK: Statsråd Åslaug Haga tror på et grønt sertifikatmarked med Sverige er mulig fra 2010. Selv ønsker hun å bli husket som fornybarminister'n. Bilde: Heiko Junge
Jannicke Nilsen
3. apr. 2008 - 17:54

Paris: Olje- og energiminister Åslaug Haga mener det er realistisk å få på plass et felles sertifikatmarked dette tiåret.

Dette til tross for at det fortsatt er stor usikkerhet om når Norge og Sverige kan gå inn i reelle forhandlinger, og ikke bare ha ”samtaler”, slik tilfellet har vært så langt.

Vil bli historisk

- Jeg er glad for at vi før jul ble enige med svenskene om å starte samtaler igjen om grønne sertifikater. Det har vært veldig konstruktivt så langt.

På spørsmål om Norge får et grønt sertifikatmarked på plass dette tiåret, svarer hun bekreftende.

Haga fortalte i dag flere hundre aktører i energibransjen at hun ønsker å gå inn i historien som den olje- og energiministeren som har fått til et vendepunkt i satsingen på fornybar energi.

Storskjerm

Hagas drøm inkluderer et grønt sertifikatmarked mellom Norge og Sverige, og at hun skal være den statsråden som legger grunnlaget for at Norge blir en storeksportør av fornybar energi fra 2020 og framover.

Deltagerne på EBLs vinterkonferanse på fasjonable hotell Le Meridien Etoile i Paris fikk imidlertid ikke oppleve Haga i egen person, men via storskjerm og et halvtimes intervjuopptak med EBLs Kristian Pladsen som intervjuer.

Det er fortsatt ikke reelle forhandlinger mellom Norge og Sverige.

- Utfordrende

Dette skyldes blant annet at Sverige nå jobber med å avklare hvor mye den svenske energisektoren skal bidra med i arbeidet for å nå EUs krav om 49 prosent fornybar energiproduksjon innen 2020. Det innebærer en økning på totalt 20 TWh fornybar energi.

- EUs fornybardirektiv er ambisiøst og utfordrende, og gjør at Sverige er midt i et krevende arbeid akkurat nå. Det gjør at det kommer til å ta litt mer tid å komme i gang, sa Haga.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.