KRAFT

Grønt lys for Vasstøl kraftverk

Øyvind LieØyvind Lie
24. jan. 2011 - 07:44

Vasstøl kraftverk vil utnytte et årlig energipotensial på om lag 26 GWh av fallet mellom de eksisterende regulerings-magasinene for Røldal kraftverk, Finnabuvatn og Vasstølvatn i Suldal kommune. De totale investeringskostnader blir 95 millioner kroner, skriver selskapet i en pressemelding.

Finnabuvatn-dammen vil fungere som kraftverkets inntaks- og hovedmagasin.

Planarbeidet med kraftverket har vært gjennomført i flere faser etter at konsesjon for bygging ble gitt av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) i 2004.

Les også: Hydro investerer i Kina

Pålegg fra NVE

Det nye kraftanlegget vil omfatte ventil-arrangement i tappetunnel ved Finnabuvatn-dammen, trykkrør nedgravd i grøft med en lengde på 1.800 meter og selve kraftstasjonen i dagen, lokalisert nede ved Vasstølvatn.

Turbinen vil utnytte en fallhøyde på rundt 150 meter. Installasjonen er beregnet til 5,4 megavoltampere (MVA), som tilsvarer om lag like mange megawatt (MW).

Opprusting av dammen ved Finnabuvatn kommer som et pålegg med hjemmel i den nye damsikkerhetsforskriften fra NVE. Arbeidene vil omfatte heving av tetningsonen og støttefylling med ny plastret steinoverflate på dammens nedstrømsside.

Les også: Truer med nedleggelser

Besparelser

Samordningen av de to byggeprosjektene innebærer en betydelig besparelse med hensyn til administrasjon og byggetekniske løsninger i gjennomføringsfasen, ifølge Hydro.

Hydros prosjektorganisasjon er ansvarlig for gjennomføringen av arbeidene, som vil kreve betydelig bistand fra den lokale driftsorganisasjonen ved Røldal Suldal gjennom hele byggefasen.

Prosjektet vil starte opp rett etter påske i år med arbeider på dammen og kraftstasjonen. Byggetiden er beregnet til halvannet år, slik at kraften fra det nye Vasstøl kraftverk vil være på nettet høsten 2012.

Les også: NVE inspiserte kraftverk som ikke finnes

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.