SAMFUNN

Grønnere nordlig halvkule

27. sep. 2001 - 18:34

Nasa-satellittdata antyder at det de siste 20 år eller mer er blitt gradvis grønnere på Jordens nordlige halvkule. Planteveksten synes i hvert fall frodigere ovenfor 30-40 grader nordlig bredde, samtidig som vekstsesongen later til å være flere dager lengre. Årsaken kan være høyere temperaturer som muligens er knyttet til en drivhusgass-økning i atmosfæren, mener forskere.

En forskjell i veksttendensen er registrert mellom Europa/Asia og Nord-Amerika, og denne forskjellen henger nøye sammen med temperaturdata fra tusenvis av meteorologiske stasjoner. For Europa/Asia er veksttendensen særlig tydelig i et belte fra Sentral-Europa gjennom Sibir til de østlige deler av Russland, der mesteparten av vegetasjonen er skog. For Nord-Amerika er bildet mer sammensatt, med økt vekst særlig i skogene på østkysten og gresslettene i den øvre del av Midtvesten.

Vekstsesongen er nå nesten 18 dager lengre i Europa/Asia. Våren kommer en uke tidligere, høsten 10 dager senere. I Nord-Amerika er vekstsesongen 12 dager lengre.

Resultatet av de Nasa-finansierte studiene ble presentert i 16. september utgaven av Journal of Geophysical Research - Atmospheres.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.