KRAFT

Grønne sertifikater kan gi høyere strømpris

KOSTBART: Norske forbrukere og industri må betale dyrt for danske og finske kullkraftverk sine CO2-utslipp. Om lag en tredjedel av strømregningen skyldes kvotesystemet.
KOSTBART: Norske forbrukere og industri må betale dyrt for danske og finske kullkraftverk sine CO2-utslipp. Om lag en tredjedel av strømregningen skyldes kvotesystemet. Bilde: Scanpix
8. des. 2010 - 13:13

– Hvis ikke blir det dyrere strøm. Det er kundene som betaler for de grønne sertifikatene, sier konstituert administrerende direktør Hans Erik Horn i Energi Norge.

Han viser til at strømselskapene tar høyde for merkostnaden ved grønne sertifikater i prisen til kundene. Men dersom utbyggingen av fornybar kraft gir mer kraft i markedet, kan strømprisen faktisk bli lavere, medgir Horn.

– I hvert fall når det blåser og er nok vann, og i områder hvor nettkapasiteten er god nok, sier han.

Sverige: – Det finnes en grense for sertifikatforhandlingene

Ifølge Horn vil det bli enda større periodiske og geografiske svingninger i strømprisene enn i dag, med mindre regjeringen sørger for fortgang i utbyggingen av strømnettet her hjemme og kabelforbindelsene til utlandet.

– Vi må sørge for at det beste ikke blir det godes fiende. Satsingen på fornybar energi må følges av satsing på økt nett- og kabelkapasitet. I tillegg må vi sørge for et avstemt nett i Norden, med gode forbindelser mellom landene, sier Horn.

Felles elmarked: Kan skape flere titalls TWh fornybar energi

Han understreker at Energi Norge er positiv til et felles norsksvensk energimarked.

– Dette er et godt virkemiddel for mer fornybar kraft, men vi falt ikke på ryggen over nyheten som ble presentert. Den har vært varslet en stund, for å si det sånn. (©NTB)

Svensk rapport støtter felles sertifikatmarked

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.