Grønne sertifikater kan gi høyere strømpris

Energi Norge mener strømnettet nå må bygges ut raskt for at vi ikke skal få høyere strømpriser.
Energi Norge mener strømnettet nå må bygges ut raskt for at vi ikke skal få høyere strømpriser. (Bilde: Scanpix)

– Hvis ikke blir det dyrere strøm. Det er kundene som betaler for de grønne sertifikatene, sier konstituert administrerende direktør Hans Erik Horn i Energi Norge.

Han viser til at strømselskapene tar høyde for merkostnaden ved grønne sertifikater i prisen til kundene. Men dersom utbyggingen av fornybar kraft gir mer kraft i markedet, kan strømprisen faktisk bli lavere, medgir Horn.

– I hvert fall når det blåser og er nok vann, og i områder hvor nettkapasiteten er god nok, sier han.

Sverige: – Det finnes en grense for sertifikatforhandlingene

Ifølge Horn vil det bli enda større periodiske og geografiske svingninger i strømprisene enn i dag, med mindre regjeringen sørger for fortgang i utbyggingen av strømnettet her hjemme og kabelforbindelsene til utlandet.

– Vi må sørge for at det beste ikke blir det godes fiende. Satsingen på fornybar energi må følges av satsing på økt nett- og kabelkapasitet. I tillegg må vi sørge for et avstemt nett i Norden, med gode forbindelser mellom landene, sier Horn.

Felles elmarked: Kan skape flere titalls TWh fornybar energi

Han understreker at Energi Norge er positiv til et felles norsksvensk energimarked.

– Dette er et godt virkemiddel for mer fornybar kraft, men vi falt ikke på ryggen over nyheten som ble presentert. Den har vært varslet en stund, for å si det sånn. (©NTB)

Svensk rapport støtter felles sertifikatmarked

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå