KRAFT

Grønne inntektsmuligheter

Mona Sprenger
31. mai 2010 - 09:44

Analyseselskapet har på oppdrag fra Stiftelsen Elektroforum, sett på hvilke forrentingsmuligheter som i skapes i enkelte sektorer i kjølvannet av den grønne satsingen.

– Vi har fått laget denne rapporten for å vise hvilke muligheter som ligger i den grønne økonomien, sier Steinar Bysveen, adm. direktør i Energi Norge, som er en av flere bransjeorganisasjoner som står bak rapporten.

Grønne inntekter

Econ Pöyry anslår et årlig markedspotensial for norske leverandører i Norge og i utlandet på i underkant av 30 milliarder kroner, mens de årlige merinntektene som vil tilfalle norske kraftselskaper og nettselskaper som følge av disse investeringene ligger i underkant av 20 milliarder kroner per år.

I så fall vil de grønne næringers andel av norske brutto nasjonalprodukt kunne komme opp i to – tre prosent. I tillegg kommer den verdiskaping som i dag skjer på bakgrunn av allerede gjennomførte investeringer i fornybare produksjon i kraftsektoren. Andelen av norsk BNP kan da komme da opp i 5 prosent i 2020.

Henger etter

Men ingenting kommer av seg selv.

– Myndighetene må gjøre mål og virkemiddelene klare. Næringslivet må se hvilke muligheter som byr seg og starte på prosessen, sier Bysveen, som mener at Norge på dette området henger etter både EU og USA.

– Så lenge vi ikke har satt våre klima- og energimål, ligger vi etter EU og USA. Det gjør det også vanskelig for næringslivet å ta investeringsbeslutninger. Det er ingen som vil investerer milliarder i noe som kanskje kan komme. Vi må få på plass de politiske målsetningene. Det er flere enn Norge som ønsker å utnytte dette potensialet. Vi trenger politisk vilje.

Kabler nødvendig

Ifølge Econ Pöyry er velfungerende og balansert kraftmarked en forutsetning for disse mulighetene. Dersom energiforbruket reduseres innen bygg og industri samtidig som man øker kraftproduksjonen i Norden betraktelig, vil dette føre til kraftoverskudd som gjør investeringene i ny kapasitet og energieffektivisering ulønnsomme. Utbygging av overføringskabler til Kontinentet som sikrer markedstilgang for ny kraftproduksjon vil derfor være en viktig forutsetning.

Rapporten legges frem på Eliaden på Norsk Varemesse på Lillestrøm i dag.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.