OLJE OG GASS

Grønland får olje-svaret

JA ELLER NEI: I morgen forteller skotske Cairn Energy om de har funnet olje utenfor Grønland eller ikke. Bildet er fra Uummannaq.
JA ELLER NEI: I morgen forteller skotske Cairn Energy om de har funnet olje utenfor Grønland eller ikke. Bildet er fra Uummannaq. Bilde: Cairn Energy
Kjetil Malkenes Hovland
23. aug. 2010 - 15:46

Det skotske oljeselskapet Cairn Energy har boret på til sammen fire ulike steder utenfor Grønland.

I morgen skal de legge fram resultatene av leteboringen. De har boret på dybder fra 380 til 631 meter.

Forventningen til økte statsinntekter er stor på Grønland, og oljeselskapene står i kø for å få lete.

Prøveborer i Diskobukten

Dersom Cairn Energy har funnet olje, vil det sannsynligvis skru forventningene enda mer i været.

– Hvis Cairn kommer med en positiv beskjed, vil det jo bekrefte at det er olje i bakken. Sånn som det er i dag, ser vi oljen piple frem på land, men ingen vet hvor den kommer fra eller hvor store mengder det er, sier Arne Rosenkrands som er rådgiver for Dong Energy i Grønland til danske Ingeniøren.

Rosenkrands leder en sammenslutning av oljeselskaper på Grønland, blant dem Chevron, Exxon, Husky, Shell, Dong og Nunaoil.

Statoil vil også bore

Eksperter mener det kan være mellom 10 og 20 milliarder oljefat å finne utenfor Grønland.

Norske Statoil har også søkt om å få bore på Grønland, med Shell som operatør. Danske Dong Energy har en lisens 100 km øst for Cairns områder.

Men det lurer mange farer i de værharde områdene.

– Ser ikke isfjellene

Bjarne Rasmussen var offshore-koordinator for Statoils boring i år 2000. Isfjellene var en utfordring.

– Hvis du har 15 meter høye bølger og elendig sikt, noe som er helt normalt i Arktis, vil du ikke kunne se et isfjell som rager fem-ti meter opp fra overflaten. De kan slå hull på selv store tankskip så lett som ingenting, sa Rasmussen til Ingeniøren i sommer.

Over 500 skip skal ha støtt på isfjell i Nord-Atlanteren utenfor Newfoundland og Labrador. Statoil støtte også på problemer.

– Måtte slepe bort isfjell

– De to forsyningsskipene fik det meget travelt med å slepe bort isfjell. Ved ett tilfelle måtte man koble fra boreriggen i en periode, sier Bjarne Rasmussen, selv om alt gikk bra under Statoils prøveboringer.

Flere miljøorganisasjoner har advart mot oljeboring i disse områdene. Også Bjarne Rasmussen frykter ulykker hvis oljetankerne kommer til Grønland.

– Det er det naturligvis en potensiell risiko for, hvis det kommer store oljetankere til Arktis, sier han.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.