OLJE OG GASS

Gro kan være et gigantfunn

SPENT: Oljedirektør Bente Nyland venter med spenning på Shells boringer i Norskehavet.
SPENT: Oljedirektør Bente Nyland venter med spenning på Shells boringer i Norskehavet. Bilde: Ole K. Helgesen
Ole K. Helgesen
25. jan. 2010 - 07:15
Vis mer

STAVANGER: Overfor Teknisk Ukeblad rangerer direktøren i Oljedirektoratet (OD) årets boringer på norsk sokkel. Hun er aller mest spent på avgrensingsbrønnen som skal bores på Gro-feltet i Norskehavet.

–Det er et stort usikkerhetsspenn når det gjelder størrelsen på dette feltet. Reservoaret er veldig stort, men det var ikke god gjennomstrømning i brønnen. Derfor ble anslagene lavere enn mange hadde håpet på, sier Nyland.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Les hva Shell mener: – Må få mer kunnskap om Gro

To ganger Ormen Lange

Men Teknisk Ukeblad kjenner til at Gro-feltet kan være mye større enn ODs estimater. Reservoaret har en utstrekning på 1200 kvadratkilometer, bare 200 kvadratkilometer mindre enn verdens største offshore gassfelt, Sjtokman-feltet. Det antydes at Gro kan være dobbelt så stort som Ormen Lange.

Det er harde bergarter som gjør det vanskelig å få ut gassen fra Gro. Men etter det Teknisk Ukeblad erfarer visste Shell allerede på forhånd at det var harde bergarter der den første brønnen ble boret. Og det er grunn til å tro at kvaliteten på reservoarbergarten er vesentlig bedre i andre deler av reservoaret. Hvis avgrensingsbrønnen viser dette, vil ressursanslagene bli kraftig oppjustert.

Oljedirektøren har ikke lyst til å spekulere i om Gro kan være større enn de offisielle anslagene.

Shell igjen

På andreplass over spennende boringer setter Nyland en annen Shell-operert brønn. Dalsnuten, som også ligger i Norskehavet, kan nemlig også vise seg å være et svært stort gassfelt. Etter det Teknisk Ukeblad kjenner til, kan et eventuelt funn her være på størrelse med Ormen Lange.Ny del av Barentshavet

Nyland trekker også frem Statoils sin leteboring på Skrugard som ligger nord for Snøhvit. Det var denne blokken som det var størst interesse for i 20. konsesjonsrunde. Statoil bekrefter at dette er en spennende boring. – Dette er en såkalt frontierbrønn i et umodent område. Dette innebærer større usikkerhet, men også muligheter for større funn, sier informasjonssjef i Statoil, Heidi Olsen Roalsø.Avgjørende for Melkøya

Den siste brønnen Nyland trekker frem er Enis boring i nærheten av Alke-funnet. Boringen med Polar Pioneer på Lunde-prospektet skal starte mot slutten av året. – Denne kan ha betydning for om Snøhvit Tog 2 blir bygget, sier hun.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.