NYETEKNOLOGIER

Grisehjerner og klima på Forskningsdagene

Bilde: Stein Jarle Olsen

Årets utgave av Forskningsdagene har "Polaråret" som tema, og det så man godt på Forskningstorget på Universitetsplassen i Oslo i dag.

Se bildeserien av grisehjerner og annet fra Forskningsdagene

Isbjørn-kloning

Bioteknologinemnda viste for eksempel frem en enkel fremgangsmåte for DNA-profilering av klonede isbjørner.

– Vi ønsker å sette fokus på om kloning er en god måte å bevare isbjørnbestanden på, eller om det å ta vare på miljøet er et bedre valg. Og barna synes det er kjempegøy, sier Norunn Torheim på standen til Bioteknologinemnda mens køen strekker seg langt ut av teltet.

Vakuum-vann

Lenger inn finner vi Bjørn Samset ved Fysisk Institutt på Universitetet i Oslo. Han viser frem en simulering av hvordan vannet på jorden ville oppført seg om vi ikke hadde hatt noe oksygen.

Inne i en glassmonter med gradvis større kunstig vakuum står nemlig en bolle med vann som etter hvert begynner å boble kraftig. Samset forklarer at vakuumet gjør at vannet begynner å koke.

– Dette er jo det morsomste vi får gjøre i løpet av hele året. Vi ønsker jo å bidra til litt mer kjøtt på beinet i klimadiskusjonen ved å vise frem noen av virkningene fysikk kan ha på naturen, sier han.

– Forklare visuelt

Og barna, de følger spent med når Samset og kollegene forklarer mekanismene bak de ulike eksperimentene.

– Vi prøver å forklare ting på en engasjert og visuell måte, slik at barna kanskje tenker på oss neste gang de hører politikerne diskutere klimaspørsmålet. Jeg vil for øvrig gi ære til alle lærerne som drar med seg skoleklassene sine hit, selv om det kanskje er slitsomt for dem. Jeg tror elevene sitter igjen med mye av å være her, og det er ikke rent få som måper når vi viser frem våre eksempler, sier han.

Populære grisehjerner

På en annen stand viser NevroNor og Norges Forskningsråd frem grisehjerner som hvem som helst kan dissekere og studere på nært hold. Standen var tydelig populær blant ungene, selv om fraser som "Æsj!", "Hjerne?!" og "Ææææ" så ut til å gå igjen blant de besøkende.

Vekke interesse

Forskningsdagene arrangeres av Norges Forskningsråd, og har Forskningstorg i Oslo, Trondheim, Bergen, Tromsø, Elverum, Rena, Drammen, Kongsberg, Grimstad, Kristiansand, Stavanger, Sandnes, Haugesund, Sunndalsøra, Bodø og Finnsnes.

Målsetningene for festivalen er å:

  • vekke nysgjerrighet, interesse og forståelse for forskning og forskningens resultater hos folk flest
  • formidle hva forskningen betyr for oss i vårt daglige liv
  • vise sammenhengen mellom forskning, innovasjon og næringsliv
  • vekke interesse i mediene for forskning og forskningsresultater
  • bidra til rekruttering av unge til forskning

BILDESERIE: Forskningsdagene 2007

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.