OLJE OG GASS

Gremmes over Helge Lunds utspill

Leder i Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken.
Leder i Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken. Bilde: Mona Strande
Mona Strande
14. mars 2008 - 13:49

– Debatten dreier seg om at man skal åpne eller ikke, og StatoilHydro har vist at de ikke takler en eventuell åpning. De takler ikke ulykker. De har håndtert hele Snøhvit-utbyggingen elendig fra A til Å, både på miljø- og økonomisiden. I tillegg har de nylig fått sterk kritikk etter Statfjord A-ulykken, sier leder i Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken.

Les også: - Lofoten og Vesterålen må åpnes for oljeaktivitet

– Bør være ydmyk

Haltbrekken tror på Helge Lund når han sier han skal jobbe med politikerne for å få åpnet områdene for oljeaktivitet, men håper han ikke får gehør for sitt syn:

– Han påpeker hvilke muligheter dette vil gi for landsdelen, men samtidig bør han være ydmyk overfor de vanvittige begrensningene StatoilHydro har på sikkerhetsområdet, sier han.

Fagrådgiver for olje i Bellona, Elisabeth Sæther, er enig:

– Selvfølgelig kjører Lund løpet om at en utbygging vil gi ringvirkninger for samfunnet, men det stemmer nødvendigvis ikke med virkeligheten. Mest sannsynlig vil dette gi arbeidsplasser i sør, ikke i nord, sier Sæther.

Gir ikke ringvirkninger

Hun viser til at Statoil skrøt av ringvirkninger i nord også da Norne-utbyggingen tok til:

– Ifølge en FAFO-rapport kom 85 prosent av de ansatte i Norne-prosjektet fra Midt-Norge, mens bare ti prosent kom fra Harstad. Det er et godt eksempel på at utbygginger ikke nødvendigvis gir de ringvirkningene oljeindustrien skryter av, sier Sæther.

Også Sæther trekker frem de åtte lovbruddene Ptil, SFT og Kystverket påpekte i sin granskingsrapport etter utslippene fra Statfjord A før jul.

– Det blir overfladisk når de én dag legger seg flate for feil de har gjort på Statfjord A, for så å si at de vil åpne enda mer sårbare områder dagen etter, sier Sæther.

Økte utslipp

Elisabeth Sæther sier at å holde Lofoten og Vesterålen stengt for oljeindustrien vil bli den viktigste miljøsaken ved neste valg. Ingen kan kalle seg miljøparti og samtidig tillate utbygging der, mener hun.

Zero på sin side ser ikke hvordan ringvirkningene av en utbygging kan være positive for miljøet.

– Dette er snakk om åpning av nye områder, som igjen vil gi økte utslipp fra oljesektoren. Da setter vi foten ned, sier rådgiver Audun Rødningsby i Zero.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.