ENERGI

Greier ikke å bli ren

11. aug. 2000 - 01:42

Fundia Bygg AS i Mo i Rana skal redusere kvikksølvutslippene noe, men klarer ikke å etterkomme kravet fra Statens forurensningstilsyn (SFT) om allerede i løpet av høsten å komme ned i 20–40 kilo utslipp pr. år. Fundia produserer stål av skrapjern. Problemet er at deler av skrapjernet inneholder kvikksølv, og på kort sikt ser ikke bedriften noen mulighet til å identifisere og luke ut det forurensende metallet.

Målinger i april i år viste at Fundia slapp ut store mengder av miljøgiften kvikksølv – på årsbasis over 100 kilo. Nye målinger i juni viste utslipp over en periode på 17 dager, noe som tilsvarer 88 kilo kvikksølv årlig. SFT karakteriserte utslippene som klart ulovlige og varslet Fundia om at utslippene måtte reduseres drastisk. I motsatt fall ville SFT vurdere å kreve driftsstans.

Lammer bygg og anlegg

Verksdirektør Ragnar Østby i Fundia skriver i sitt tilsvar til SFT at en produksjonsstans vil gjøre ubotelig skade på selskapet. Samtidig vil det lamme all bygge- og anleggsvirksomhet i Skandinavia.

Fundia Bygg har en markedsandel for armeringsstål på 70 prosent i Norge og Finland og 50 prosent i Sverige og Danmark.

Bedriften har gitt leverandørene beskjed om at alt elektrisk og elektronisk avfall må miljøklareres et hundre prosent. Videre sier Fundia nei til å motta råmaterialer som inneholder bilvrak. Dette er likevel ikke nok i forhold til SFT-kravene.

Vil diskutere

SFT har gått med på å møte Fundia-ledelsen for å diskutere saken nærmere.

– Vi ønsker ikke å dramatisere dette, svarer rådgiver Tor Færden i SFT på Teknisk Ukeblads spørsmål om utslippskravene skal gjennomføres – selv om det skulle bety kroken på døren for bedriften.

– Vi forstår at skrapjern er lite homogent og at innholdet av kvikksølv varierer selv innenfor samme kvalitet skrapjern, sier Færden.

De totale rapporterte kvikksølvutslipp til luft og vann i Norge var 466 kilo i 1998. SFT er i ferd med å sette nye utslippsgrenser for kvikksølv og andre tungmetaller fra industrien etter å ha gjennomført en kartlegging av denne forurensingen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.