NYHETER

Graver på stor fot

Jarle Skoglund
6. jan. 2006 - 10:14

At løsningen kommer fra Finland, er neppe en tilfeldighet. De tusen sjøers land har mange arbeidsoppgaver som skal løses i vårmark og myrområder, og derfor har det finske selskapet Bigfloat OY gjennom lang tid utviklet og nå fått i serieproduksjon en type pongtong-graver som går like godt til lands som til vanns.

Første protoypen ble laget i 1990, men produksjonen for salg startet opp i fjor. Oppfinner og innehaver av selskapet Kalevi Koskinen forteller har maskinen er utviklet for det finske markedet, men at det allerede er solgt eksemplarer til Finland, Italia, Framkrike og Nederland. Nå arbeides det med å få dette særegne produktet kjent i de andre nordiske landene, og eksportsjef for Big Float Tuomo Lehtovirta forteller at det er på jakt etter en distributør for det norske markedet.To størrelser

Selv om man i utgangspunktet kan velge selv hvilken maskin som skal monteres på pongtongunderstellet, leveres både maskin og pongtongfer som en pakke. Dette fordi det må gjøres endel større tilpasninger på maskinen, som svingkrans og utbygging av hydraulikkkapsiteten. Det største understellet er krever en maskin på mellom 20 - 28 tonn. Pongtongene her utgjør en ganske svær konstruksjon, og utgjør hele 36 m 3. Flere av Big Floatene er bygget opp med Hyundai-maskiner på toppen, dette er ifølge Kalevi Koskinen først og fremst fordi samarbeidet og viljen til å tilpasse maskinene fra den finske forhandleren har vært god.

Det leveres også en mindre modell, basert på gravemaskin på mellom 10 og 16 tonn. Denne er noe forskjellig fra storebroren, siden svingkransfestet er bygget opp i 45 fraders vindel fra understellet for å øke flytehøyden over vann.Økende behov for våtmarksmaskiner

Behovene for slike maskiner er økende i hele verden, forteller eksportansvarlig Tuomo Lehtovirta. - Landscaping, miljøtiltak på strender og våtmarksområder, fundamentering av bruer, pirer eller vanntårn, tilrettelegging av fugleplasser og bygging av kanaler krever utstyr som både kommer til, men som er fleksibelt og skånsomt mot omgivelsene.

Med en rekkevidde på 16 meter kan graverne arbeide både vidt og dypt, og utstyrt med gitterskuffe som siler massen, blir dette en effektiv enhet i det våre miljø.

Big Float er med sin lengde registrert som skip, og kan derfor kjøres på avgiftsfri diesel.  

Les mer om maskinen og firmaet på: www.bigfloat.com.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.