T2

Gratis Photoshop-alternativ er endelig kommet i ny utgave

Første nye versjon siden 2008.

Paint.NET gir deg mye av funksjonaliteten fra Adobe Photoshop, men kan brukes helt gratis.
Paint.NET gir deg mye av funksjonaliteten fra Adobe Photoshop, men kan brukes helt gratis. Bilde: Teknisk Ukeblad
27. juni 2014 - 19:43

Paint.NET er et gratis bilderedigeringsprogram for Windows, og er av mange regnet som obligatorisk nedlasting.

Programmet, som er basert på åpen kildekode, så dagens lys for første gang tidlig på 2000-tallet.

Kunne blitt Windows-standard

Det hele startet som et prosjekt av en gruppe studenter ved Washington State University, og fikk i sin tid støtte fra blant andre Microsoft. Den opprinnelige idéen var nemlig å lage en mulig erstatter til Paint/Paintbrush som har fulgt med som standard i Windows nærmest siden starten.

Slik gikk det imidlertid av forskjellige grunner ikke, men Paint.NET ble likevel raskt et av de mest populære gratis bildeprogrammene til Windows.

Programmet byr blant annet på avanserte redigeringsmuligheter, blant annet er det mulig å jobbe med grafiske elementer i lag (layers), og gjøre en rekke justeringer i lys, farger, effekter og skarphet. Det er på langt nær like omfattende som Adobe Photoshop og andre programmer du må betale for, men for mange er funksjonslisten mer enn lang nok.

I tillegg støtter programmet såkalte plug-ins, som utvider funksjonaliteten. Det finnes i skrivende stund hundrevis av plug-ins som kan lastes ned gratis.

Les også: Microsoft og Google i priskrig om nettskyen

Første på seks år

Helt fram til 2008 kom programmet stadig i nye, oppdaterte utgaver, men siden har det stort sett bare vært småflikking og fikser om har blitt utgitt fra utviklerne. Men nå har endelig programmet kommet i versjon 4.0, og med en rekke endringer - de fleste på innsiden, men også noen på utsiden.

Grensesnittet har fått en flatere design, der blant annet verktøyboksen og ikoner tar mindre plass enn før. Mange av verktøyene og funksjonene skal ha fått forbedringer, ikke minst når det kommer til ytelse. For første gang drar Paint.NET full nytte av flere prosessorkjerner og GPU-aksellerasjon. Minnebruken skal også være forbedret i forhold til tidligere utgaver.

Her får du en full oversikt over hva som er nytt i Paint.net 4.0.

Programmet kan lastes ned fra denne siden. Det krever Windows 7 SP1 eller nyere, samt .NET 4.5 (installeres automatisk om du ikke har den fra før). En rekke språk er støttet, inkludert svensk og dansk - men dessverre ikke norsk. Engelsk er standardspråket.

Les også:

Dette programmet holder liv i Windows XP

Slik får du mye skylagring helt gratis

Denne prosessoren kjører Windows uten viftekjøling  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.