DOKTORGRADER

Granulære filtre som sikkerhetsbarriere

I doktoravhandlingen sin ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet NTNU har Torbjørn Slungaard (31) fra Stjørdal sett på mulighetene for å bruke granulære filtre som består av for eksempel runde kuler eller knust stein som en slik sikkerhetsbarriere.

Slungaard har gjort en teoretisk, numerisk og eksperimentell undersøkelse av slike filtre. Korrelasjoner for å prediktere trykkfall, sjokkdemping og gassdetonasjonsslukking er utviklet i arbeidet. Det er også utviklet en numerisk modell for å prediktere sjokkbølgeforplantning i slike filtre. Denne modellen er tatt i bruk og testet i et simuleringsprogram.

Arbeidet kan føre til økt bruk av slike filtre som en rimelig og pålitelig sikkerhetsbarriere både for anlegg i fjell og for industrielle anvendelser.

Avhandlingen har tittelen «Hydraulic Resistance, Shock Wave attenuation and Gaseous Detonation Extinction in Granular Materials / Trykkfall, sjokkdemping og gassdetonasjonsslukking i granulære materialer».

Arbeidet er utført ved Institutt for energi- og prosessteknikk, NTNU, med professor Otto K. Sønju som hovedveileder. Medveiledere har vært seniorforsker Tom Engebretsen og forsker Jørn Bakken ved SINTEF Energiforskning AS. Arbeidet er finansiert av Norges forskningsråd og Forsvarsbygg (tidligere Forsvarets bygningstjeneste).

Torbjørn Slungaard er sivilingeniør (1995) fra Fakultet for maskinteknikk, Norges tekniske høgskole, og har disputert for for graden dr.ing. Han er ansatt som forsker ved Institutt for energi- og prosessteknikk, NTNU.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.