INDUSTRI

Gransker rør uten å røre

Ultramonit blir festet på utsiden av eksisterende rørledninger og avslører eventuell korrosjon.
Ultramonit blir festet på utsiden av eksisterende rørledninger og avslører eventuell korrosjon.Bilde: Sensorlink
Per Erlien Dalløkken
7. jan. 2008 - 07:01

Der er nemlig selskapet Sensorlink klare til å ut på markedet med sitt nyutviklede system for overvåking av undersjøiske rørledninger.

- Etter flere års utvikling har vi nå passert en milepæl, og er klare for kommersialisering og internasjonalisering, sier daglig leder Øystein Baltzersen til TU.no.

Bistand fra PSI-gründerne

Ultramonit heter systemet som festes på utsiden av rørledningen og ved hjelp av ultralyd måler veggtykkelsen på røret.

StatoilHydro har finansiert utviklingsprosjektet, og rett før jul ble det signert en lisensavtale mellom oljegiganten og Sensorlink om kommersialisering av utstyret.

Samtidig har selskapet fått nye medeiere med tidligere Saga Petroleum-sjef Diderik Schnitler i spissen. Han går også inn som ny styreleder.

- Du kan si at det er gründerteamet bak PSI i Stavanger som nå går inn i Sensorlink . Vi har store forventninger til at disse investorene kan hjelpe oss med å nå et internasjonalt marked, noe de har vist seg meget dyktige på tidligere, sier Baltzersen, som har ledet trondheimsfirmaet i snart tolv år.

Nøyaktig

Noe av det spesielle med Ultramonit er at det lar seg installere på eksisterende rørledninger uten å gripe inn i produksjonen, og dessuten er utskiftbart. Veggtykkelsen måles ved en rekke ultralydsensorer som står i matrisemønster. Teknikken gir direktemålinger med fin oppløsning.

- Grunnprinsippet her er å gi svært nøyaktige målinger av veggtykkelsesendring over tid, altså korrosjon. Det handler om å få flere sifre bak kommaet, forklarer Baltzersen.

Ut og selge

I 2003 ble utstyret testet på Kårstø mot konvensjonelle målinger, blant annet røntgen og manuell ultralyd, med hell. Høsten 2007 passerte Ultramonit testing på grunt vann.

Hittil er ikke utstyret installert noe sted. Men Ultramonit har blant annet fanget stor interesse på et fagseminar i Houston, og snart skal systemet presenteres i Midt-Østen. I tillegg er hjemmemarkedet, Nordsjøen, et selvsagt satsingsområde.