NATURVITENSKAP

Gransker romfergebilder

En bit på ca. 4 centimeter faller av fra undersiden av Discovery, 65 sekunder etter start. Det er antakelig en del av en flis rett ved hjulbrønnen for landingsunderstellet.
En bit på ca. 4 centimeter faller av fra undersiden av Discovery, 65 sekunder etter start. Det er antakelig en del av en flis rett ved hjulbrønnen for landingsunderstellet.Bilde: NASA


Nasa jobber på spreng med å finstudere bilder som viser noe som faller av romferga Discovery. Det kan være en bit av varmeskjoldet.Skader på varmeskjoldet gjorde at romferga Columbia ble overopphetet og smeltet ved nedstigning gjennom atmosfæren 1. februar 2003.

Nasa har siden den gang utarbeidet prosedyrer og metoder for å reparere slike skader.På bakken er ingeniører i gang med å analysere bildene som ble tatt av ulike kameraer montert på drivstofftanken og ferga for å prøve å fastslå omfanget av skaden.

Varmeskjoldet er bygget opp av en rekke varmebestandige fliser.

Det kan ut fra bildene tatt fra tanke se ut til at en flis eller deler av skjoldet faller av like ved hjulbrønnen for det forreste landingshjulet, 65 sekunder etter start.Romferga er utstyrt med en forlenget arm som skal foldes ut og fotografere varmeskjoldet nærmere. Astronauter kan også sendes ut av ferga for å inspisere og eventuelt reparere en kritisk skade. Dette har Nasa og astronautene trørrtrent på.

Bildene fra oppskytingen viser også at en bit faller av fra drivstofftanken, men denne delen kommer ikke i kontakt med selve romferga og har dermed neppe skadet den.Nasa har ikke spart på sikkerhetstiltak for denne oppskytingen. Hele romferga ble fotografert fra alle tenkelige vinkler under oppskytingen for å avdekke mulige feil og skader.

Mannskapet om bord er orientert om den mulige skaden, og tar opplysningen med fatning, rapportere Nasa.

Torsdag skal Discovery kobles til Den internasjonale romstasjonen - ISS. Dersom Nasa mener at romferga er for skadet til å lande på jorda igjen, vil mannskapet bli igjen på ISS til en ny romferge kan skytes opp og hente dem ned igjen. Det kan i så fall først bli langt utpå høsten.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.