Gransker kommunal frykt for fri programvare

STUDERER: Carl Jacob Rustad studerer utbredelse av fri programvare i kommunene og merker stor usikkerhet blant de ansatte.
STUDERER: Carl Jacob Rustad studerer utbredelse av fri programvare i kommunene og merker stor usikkerhet blant de ansatte. (Bilde: Espen Zachariassen)
  • IT

– Vi ser at det gradvis brukes mer fri programvare i kommunene, men det er derimot svært mangelfull med tall og undersøkelser på faktisk gjenbruk av løsninger, sier Carl Jacob Rustad.

I sin mastergradsoppgave skal han prøve å finne ut hva som er den egentlige utviklingen. Han tar forvaltningsinformatikk ved juridisk fakultet ved Universitetet i Oslo, en miks av juss, it og samfunnsvitenskap. Oppgavearbeidet foregår ved Kompetansesenter for fri programvare i Drammen.

Burde fungere

Bakgrunnen for problemstillingen er stortingsmelding nr. 17 (2006-2007), Eit informasjonssamfunn for alle.

– Her trekkes det frem at fri programvare, tidligere kalt åpen kildekode, er spesielt egnet i kommunene. De har like forvaltningsoppdrag og yter de samme tjenestene, slik at deling og gjenbruk burde fungere godt, forklarer Rustad.

Løsrivelse

Hensikten er å løsrive seg fra store og dominerende leverandører og kostbare lisenser, spare penger og slippe til et større spekter av it-leverandører og dermed bidra til mer konkurranse og økt innovasjon.

Tre år senere er Friprogsenteret godt etablert, og senteret arrangerte tidligere denne uken den tredje friprog-konferansen Go Open. I løpet av denne tiden har det skjedd noe, men utviklingen har ikke vært rivende.

– Status i dag er at deling og gjenbruk skjer i for liten grad. Ingen er uenig i at det er gevinster å hente, men man ser ut til å mangle konkrete gode eksempler, sier studenten.

Usikkerhet

Dette skaper usikkerhet.

– Man foretrekker å benytte kjente løsninger som man er trygge på. Jeg tror det handler mindre om tekniske utfordringer, og mer om å etablere rutiner som legger til rette for gjenbruk av fri programvare, mener Rustad.

Ingen pisk

Han har ikke tro på at det nytter å pålegge kommunene å samarbeide.

– Jeg tror ikke personlig at det er så aktuelt. Det er nok smartere å få frem gevinstene som deling av fri programvare gir. Hvis vi skal velge mellom pisk og gulrot, er det nok gulrot som virker, sier Rustad.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå